Olyan genetika mutációt fedeztek fel egy spanyol nőnél, amilyet embernél még soha

nlc | 2022. November 07.
Az asszonynál különösen magas rákhajlam alakult ki, de viszonylag könnyen le is tudta eddig győzni a betegséget.

Nincsen könnyű sorsa egy spanyol nőnek. Az asszonynál ugyanis 40 éves kora előtt 12 tumort — 7 jó- és 5 rosszindulatút — találtak, szakértők azonban nemrég rájöttek, mi okozza a szokatlan jelenséget — írta meg a Live Science cikke alapján a 24.hu.

(Fotó: Pixabay)

A 36 éves páciens szervezetében olyan genetika mutációk vannak jelen, amilyeneket eddig még soha nem figyeltek meg embereknél — olvasható az esetet leíró tanulmányban. Azok a kísérleti egerek, amelyeknek hasonló mutációik vannak, már az anyaméhben elpusztulnak. Ez az asszony valahogy megérte a felnőttkort, de különösen magas rákhajlam alakult ki nála. Legelső rákos daganata 2 éves korában képződött, legutóbbi pedig a 28. életévében.

Marcos Malumbres, a Spanyol Nemzeti Rákkutató Központ Sejtosztódás és Rák Csoportjának vezetője az esettel kapcsolatban arról beszélt, sejtették, kell lennie valaminek, ami életben tartja a beteget.

Egy vérvizsgálat aztán kimutatta, hogy a páciens vérsejtjeinek közel fele abnormális mennyiségű kromoszómát hordoz. A kutatók megállapították, hogy ez a jelenség erős immunválaszt váltott ki a hagyományos kromoszómaszámú sejtekből, ami segíti az immunrendszert a rákos sejtek felfedezésében és megsemmisítésében. Ez megmagyarázhatja, hogy a nő miért tudta viszonylag könnyedén legyőzni mind az 5 esetben a rákot.

Exit mobile version