Fotók! Így teltek a nyarak a lakótelepeken a 80-as években

Bagaméri Viki | 2023. Június 18.
A tömbházakból már akkor is mindenki a vízpartra vágyott, de otthon sem teltek unalmasan a vakáció hetei. Nézd meg, mivel ütötték el az időt régen!

Bár a ‘80-as években is gyakori beszédtéma volt a meleg, soha nem szökött olyan magasba a hőmérők higanyszála, mint napjainkban. Sok más mellett ez is mutatja, hogy milyen más időket éltek azok, akik akkoriban a lakótelepeken töltötték a nyarat.

A szülőknek például nem kellett (annyira) aggódniuk a gyerekekért, ráadásul mindenki figyelt mindenkire, és mobiltelefon nélkül is megtalálták egymást az emberek. A tömbházak lakói sokkal erősebben kötődtek egymáshoz, mint most, népes gyerekbandák töltötték meg a tereket és az udvarokat.

Repülj velünk vissza az időben és nézd meg, hogy teltek a régi nyarak! Ne csak azt nézd, mit csináltak, hanem azt is, hogy öltöztek: jó pár ruhadarab igazi kincset érne most is!

Nyarak a lakótelepeken

Igazán menő volt, aki tudott motorozni - ma már nem néznék túl jó szemmel a jogosítvány és bukósisak nélkül vezetőket! (Fotó: Fortepan / Vimola Károly)

Nyarak a lakótelepeken

Sokan bütykölték az autójukat, főleg azelőtt, hogy hosszú útra indultak volna nyaralni. (Fotó: Fortepan / Csonka Sándor)

Nyarak a lakótelepeken

Hiába telt el jó pár évtized, ebben a szettben ma is csinosnak érezhetné magát bárki! (Fotó: Fortepan / Gulyás Zsuzsa)

Nyarak a lakótelepeken

Kicsik-nagyok jól megfértek egymás mellett, és mindenki figyelt mindenkire. Fortepan / Fortepan

Nyarak a lakótelepeken

A maihoz képest kopár játszótereken gyorsabban repült az idő, mint a négy fal között. (Fotó: Fortepan / Hlatky Katalin-Főkert)

Nyarak a lakótelepeken

A rendőrök kihasználták az alkalmat és játszva tanították biztonságos közlekedére a kicsiket. (Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr)

Nyarak a lakótelepeken

A tömbházak tövében a meleg sem állta útját az ásatásoknak: ezek a lányok 1983-ban kutattak leletek után. (Fotó: Fortepan / Kádas Tibor)

Nyarak a lakótelepeken

Remek elfoglaltság volt a közös sport, még akkor is, ha izzasztóbb volt, mint valaha. (Fotó: Fortepan / Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

Nyarak a lakótelepeken

Már akkor is szokás volt "levegőzni" hordani a kisbabákat, akiket nem óvtak úgy a naptól, mint ahogy most kell. (Fotó: Fortepan / Szalay Béla)

Nyarak a lakótelepeken

A lakótelepi nyarak emlékezetes pillanatait a digitális fényképezők őseivel örökítették meg. (Fotó: Fortepan / Gábor Viktor)

Nyitókép: Fortepan / Hlatky Katalin-Főkert

Exit mobile version