Életmód

Lebontják az ikonikus Gagarin-lakótelepet

Egy korszak vége.

Lakók és városvezetők ünnepélyes körülmények között vesznek búcsút szombaton a Párizshoz közeli Ivry-sur-Seine település Jurij Gagarinról elnevezett lakótelepétől, a Francia Kommunista Párt egykori nemzetközi kirakatától, amelyet szeptemberben teljesen lebontanak, és egy ökolakóparkot építenek a helyére.

A szovjet űrhajós, az első ember a világűrben, személyesen avatta fel 1963-ban az emblematikus francia elővárosi lakótelepet. A T alakú, 13 emeletes épületegyüttes a francia munkásvilág és a 1960-as évek modern komfortjának jelképe lett.

A Jurij Gagarin-lakótelep Párizsban (fotó: Lionel Bonaventure / AFP)

A lebontás hírének bejelentése óta csaknem 380 család költözött el a lakótelepről, amelynek helyén a tervek szerint 1400 új lakás épül fel egy új lakóparkban. „Nehéz volt a döntés, de a lakókkal való egyeztetés előzte meg” – mondta a francia hírügynökségnek Romain Marchand, a Párizs délkeleti határán elterülő 60 ezer lakosú Ivry-sur-Seine alpolgármestere. A település száz éve a kommunista szavazók egyik legfőbb bázisának számít, „a Gagarin-lakótelep a párt nemzetközi kirakata volt” – mondta Emmanuel Bellanger, a francia külvárosok történetének szakértője.

A Francia Kommunista Párt a lakótelepen keresztül mutatta meg a világnak, hogy mire képes helyi szinten azért, hogy azt nemzetközi szinten is megvalósíthassa. Ezért is hívták meg a szakértő szerint a nagy visszhangot kapott avatásra magát Jurij Gagarint.

A Gagarin-lakótelep helyén épülő ökolakóparkban a városvezetés inkább a középosztályhoz tartozó családokat kíván elhelyezni, de a lakások harmada szociális bérlemény lesz szerény bérleti díjjal, ami tényleges vonzerőt jelenthet Párizs környékén, ahol folyamatosan nőnek az ingatlanárak és a lakbérek.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top