Egy új tanulmány szerint azok, akik egyszerre nagy mennyiségű alkoholt isznak, háromszor nagyobb valószínűséggel küszködnek majd májbetegséggel, mint azok, akik rendszeresen, de naponta csak egy pohár bort fogyasztanak.
A tudósok szerint az emberek alkoholfogyasztási szokásai pontosabban jelzik a májbetegségek kockázatát, mint a tényleges alkoholfogyasztás mennyisége.
Azoknál, akik mértéktelenül isznak és mellette bizonyos genetikai adottságokkal rendelkeznek, hatszor nagyobb valószínűséggel alakul ki alkohol okozta májzsugorodás – derül ki a brit kutatás eredményeiből.
A Nature Communications nevű folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy az alkoholfogyasztási minták/szokások, a genetikai profil, illetve az, hogy az egyén rendelkezik-e 2-es típusú cukorbetegséggel, mennyire befolyásolja a májzsugorodás kialakulásának kockázatát.
A kutatás eredménye alapján pedig a fogyasztási minta, vagyis a rendszeresség sokkal fontosabb annál, hogy mennyi alkoholt viszünk be a szervezetünkbe. A fogyasztási minta nemcsak a rendszerességet, hanem az alkohol típusát is magában foglalja. Például nagyobb a valószínűsége a betegségek kialakulásának, ha nap mint nap keverjük a különböző italokat. A cukorbetegségben szenvedőkre nézve pedig szintén magasabb kockázatot jelent.
Világszerte a májbetegség jelenti a korai halálozás egyik legfőbb okát. A koronavírus-járvány kezdete óta a tudósok szerint az alkohollal összefüggő esetek húsz százalékkal növekedtek. A tanulmányhoz 312 ezer aktív alkoholfogyasztó adatait vették alapul.