nlc.hu
Életmód
Abbahagyta az ivást, de senkinek nem árulta el

Abbahagyta az ivást az anya, de hónapokig nem árulta el senkinek – Ez lett az eredménye

Még a férjének sem mondta el a nő, hogy letette az italt. Ám ahogy egyre jobban érezte magát, az önbizalma is megnőtt, hogy mások előtt is vállalja a döntését.

„Amikor utoljára alkoholt ittam, a férjemmel és két másik párral mentünk el szórakozni. A késő nyári időben besétáltunk egy olyan helyre, ami régen a kedvenc szórakozóhelyem volt – egy lebujba. A cigaretta és a pia áporodott illata lebegett a levegőben. Miközben összezsúfolódva ültünk és szürcsöltük a sörünket, körülöttünk biliárdoztak és nevetgéltek az emberek. De én nem szórakoztam. Folyton az időt néztem, mert csak haza akartam menni és ágyba bújni. Mégis mosolyt ragasztottam az arcomra, mert mindenki így szokott látni engem – a parti egyik mozgatórugóját. Így aznap este tovább ittam.”

Így kezdi a vallomását egy édesanya, aki a Business Insider oldalán számolt be arról, hogy elege lett az alkoholból, és úgy döntött, abbahagyja az ivást. De eleinte erről egy szót sem szólt senkinek.

Bár nem úgy tervezte, hogy az a kocsmázás lesz az utolsó piás estéje, ott ülve rájött, hogy elege van. Aztán reggel, másnaposan felébredve, miután a gyerekei kipattantak az ágyból, őt pedig emésztette a bűntudat, hogy az alkoholfogyasztása a szülői teendőit is befolyásolja, eldöntötte, hogy ez nem mehet így tovább.

Az érzelmek mellett az ital fizikai hatásait is érezte: a fáradtság megzavarta a mindennapi életét, allergiás lett mindenféle alkoholra, de nem foglalkozott ezzel, és az arca foltos lett, amint belekortyolt valamibe. Ha előző este nem ivott, akkor is másnaposnak érezte magát.

Elkezdtem jól érezni magam

A tanárnő nem mondta el senkinek, hogy abbahagyta az ivást. Kezdetben csak szimplán kerülte a baráti összejöveteleket, amire kétgyerekes anyaként könnyű volt kifogásokat találni.

Nők kezükben itallal

Hónapokig nem árulta el az édesanya, hogy nem iszik alkoholt (Fotó: Unsplash)

„Néhány hónap józanság után azonban elkezdtem jól érezni magam – igazán jól. A fejem tiszta volt. Alig vártam a gyerekeimmel közös kis kalandokat, például a túrázást, mert az energiám kezdett az egekbe szökni. Igent mondtam a lefekvés előtti »még egy mesét« kérésre, és hagytam, hogy a gyerekeim energiája tápláljon, ahelyett, hogy kimerítene.

Az idegességem, hogy elmondjam másoknak, kezdett elpárologni, mert belülről erőt éreztem.

A harmincas évei végén járó nő először a férjének árulta el, hogy nem iszik. Aggódott, hogy a férfi hogyan fogadja majd, mert a főiskolán ismerkedtek meg, és múltjuk szerves része, hogy bármit megittak, amit eléjük tettek. Szerencsére a párja ijedtség helyett kíváncsisággal fogadta a józanságát, és látta, hogy mennyire jót tett a felesége hangulatának és általános egészségének. Aztán majdnem egy év után ő is felhagyott az ivással.

Nem mindenki fogadta el az új énemet – de ez rendben van

Ezután szép sorjában elkezdte elmesélni a barátainak, hogy nem iszik többé. Arra mindig ügyelt, ne nyilvánosan, nagy társaság előtt kelljen beszámolni a döntéséről. Nem akarta, hogy bárki úgy érezze, elítéli őt az ivás miatt, és azt sem szerette volna, hogy a többiek nyomást gyakoroljanak rá, amiért nem iszik.

Az édesanya most már több mint négy éve teljesen józan, és tisztában van azzal, hogy a néhány barátja valószínűleg a régi énjét siratja, de ezzel együtt tud élni.

„Nemet mondtam erre a finom társas nyomásra, mert a mentális egészségem többet ért nekem, mint a bulizás. Megérte, hogy jelen legyek a gyerekeimmel. Megérdemeltem. Mindent összevetve, néhány barátom elfogadta az új énemet, míg mások nem igazán illettek össze az új verziómmal. Így a baráti köröm most kisebb lett – és ez így van rendjén” – írja a nő, aki azért osztotta meg a történetét, hátha ezzel segíthet másoknak is.

Így szabadulhatsz meg az italtól

Ahhoz, hogy abbahagyd az alkoholfogyasztást, előbb át kell gondolnod az iváshoz való viszonyodat. Ezután új szokásokra, következetességre és önkontrollra lesz szükséged – és lehet hogy szakember segítségére. Akár csak csökkenteni szeretnéd az elfogyasztott alkohol mennyiségét, akár határozatlan ideig szünetet tartanál, a Healthline összegyűjtött pár tippet, amelyek hozzájárulhatnak a sikerhez.

  • Gondold át, milyen hatással van az egészségedre az alkohol. Még a visszafogott ivás is okozhat bágyadtságot vagy másnapos érzést. Ha többet iszol, valószínűleg más hatásokat is észrevehetsz, például alvászavart, emésztési gondokat, memóriaproblémákat, szorongást, depressziót, ingerlékenységet.
  • Összesítsd, hogy valójában mennyit iszol. Ahhoz, hogy tisztán láss, tudnod kell, pontosan mennyi alkoholt fogyasztasz. Ha precízen rögzíted a mennyiséget, könnyen lehet, hogy meg fogsz lepődni, milyen sokról van szó. Egy ártatlan italból könnyen három-négy is lehet, különösen baráti társaságban.
  • Lényeges meghatározni azt is, hogy miért iszol. Gyakori okok: társasági események, kapcsolati stressz, munkahelyi problémák, álmatlanság. Ha utánajársz, mi van a háttérben, a teendőket is könnyebb megtervezni.
  • Döntsd el, hogy mit szeretnél elérni! Lehet, hogy a teljes absztinencia túlzás azonnal, ezért inkább olyan célt válassz, ami neked is megfelel. Teljes leszokás nélkül is lehetséges sokkal jobb alkoholhoz való viszonyulást kialakítani.
  • Beszélj róla! Bár a történetét elmesélő anya nem így tett, ha másoknak is elárulod, hogy abbahagyod az ivást vagy csökkented az alkoholmennyiséget, az erős motivációt ad ahhoz, hogy kitarts a döntésed mellett. A család és a barátok bátorítást és támogatást nyújthatnak, könnyebb visszautasítani egy italt, ha nem egyedül kell szembesülni másokkal. Készülj fel arra, hogy mit mondasz majd, amikor megkérdezik, miért nem iszol. Nem vagy köteles részletekkel szolgálni, de segíthet egy egyszerű válasz is: „Az egészségem érdekében abbahagytam az ivást/kevesebbet iszom”. A lényeg, hogy készülj fel a helyzetre.
  • Változtasd meg a környezetedet! Nem kell fenekestül felforgatni az életedet, de néhány változtatással könnyebb lesz elkerülni az ivást. Az első teendő, hogy ne legyen otthon alkoholos ital, így nem tudsz elcsábulni olyan könnyen. Másrészt válassz olyan nem szeszes italt, amelyhez helyettesítőként nyúlhatsz. Víz, üdítő, bármi segíthet. Ha a nap egy bizonyos részében szokásod italozni, akkor arra az időszakra iktass be más elfoglaltságot – a mozgás és a szabad levegőn tartózkodás segít a legjobban.
  • Készülj fel a megvonásra. Ha jobban függsz az alkoholtól, akkor a megvonás vagy a mennyiség erőteljes csökkentése akár súlyos tüneteket is okozhat. Ilyen például a szorongás, fejfájás, fáradtság, álmatlanság, hangulatváltozások, remegés, izzadás. A legjobb, ha ezekről egyeztetsz egy egészségügyi szakemberrel.
  • Szánj idő magadra! Abbahagyni az ivást stresszes folyamat. Ráadásul ha a szorongásod miatt fordultál az alkoholhoz, az újabb kihívás megint az ital felé sodorhat, ami megnehezíti a célod elérését. Ha jobban odafigyelsz magadra és több énidőt iktatsz be az életedbe, jobban fogod érezni magad, és könnyebb lesz megbirkózni a nyomasztó érzésekkel. Mozogj rendszeresen, túrázz, maradj aktív, figyelj a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. táplálkozz kiegyensúlyozottan, ügyelj a folyadékbevitelre. Fedezd fel újra a hobbidat, vagy találj magadnak új elfoglaltságot, ami örömmel tölt el, vezess naplót. Mindezek segítenek abban, hogy jobban érezd magad, és megszabadulj az alkoholtól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top