nlc.hu
Gasztro

Mi történik a testedben az alkoholfogyasztás abbahagyása után?

Ez történik a testeddel mindössze 30 nappal az alkoholfogyasztás abbahagyása után

Elképesztő, de mindössze 30 nappal az alkoholfogyasztás abbahagyása után csökken a krónikus betegségek, például a cukorbetegség kockázata.

Unalomig ismételt megállapítás, de ettől még tény, hogy Magyarország az uniós átlag felett teljesít az alkoholfogyasztásban. Itthon a háztartások kiadásainak 2,9 százaléka megy el alkoholos italokra, miközben az uniós átlag 1,6 százalék – derült ki az Eurostat kutatásából. A KSH 2020-as kutatása szerint pedig a férfiak több mint egytizede minden nap fogyaszt alkoholt és lényegesen nagyobb arányban vallották magukat nagyivóknak. A férfiak több mint egytizede (11%), a nőknek csak 1,8%-a fogyaszt naponta alkoholt. A férfiak 19, a nők 39%-a soha nem iszik. A lakosság 6,3%-a fogyaszt alkoholt napi szinten, 19%-a legalább hetente (de nem naponta), 21%-a legalább havonta (de ritkábban, mint hetente), 24%-a ritkábban, mint havonta és 29%-a egyáltalán nem iszik alkoholt – írja a Portfolio.

Mindeközben a WHO megállapította, nincs biztonságos dózisa az alkoholnak.

Az alkoholfogyasztás zsigeri elhízáshoz vezethet, egy pohár bor már 30%-kal növeli a fő májkapuvénába jutó baktériumtörmelék mennyiségét, és ez a gyulladásos terhelés eljut a szervezetünk minden pontjára

– derült ki egy korábbi interjúnkból Dr. Schwab Richárd gasztroenterológussal.

Mindezekkel szemben mekkora változást jelent egy alkoholmentes 30 nap rövid és hosszú távú egészségünk szempontjából? Az előnyök szinte azonnal megjelennek az ital letétele után egy órán belül. Mivel hamarosan itt van újra a száraz november, érdemes lehet a tiltás helyett inkább az alkoholfogyasztás abbahagyásának rendkívüli előnyeire koncentrálni

1-10 perc: Hormonáradat

Az átlagos súlyú és magasságú férfi vagy nő esetében a mérsékelten részeg, magyarán spicces érzéshez elegendő alkoholfogyasztás a testi változások sorozatát indítja el. Az alkohol a gyomorba és a belekbe jut, mielőtt a gyomor és a bélnyálkahártyán keresztül felszívódik a véráramba. Amikor a vér alkoholszintje elér egy olyan pontot, amelynél már részegnek érezzük magunkat, véredényeink jelentősen összehúzódnak, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezet. Ezen a ponton az alkohol az agy jutalmazási rendszerét is elárasztja. A dopamin hormon megnövekszik, ami eufóriát okoz, és oldja a gátlásainkat.

De az alkohol egyidejűleg elnyom egy másik agyi kémiai anyagot, a glutamátot, amely felelős az agyi aktivitásért és az energiaszintért, ez pedig a gondolatok és érzések lelassulásához vezet. Ez az egyensúlyhiány megakadályozza, hogy az agysejtek megfelelően kommunikáljanak egymással, ezért összezsugorodnak, ami lelassítja a reakcióidőt. Ez az oka annak, hogy a részegeknek elég nagy gondjuk akad a koordinációval.

Ebben az időszakban megjelenik az alkohol húgyhólyagra gyakorolt hatása is. Az alkohol vizelethajtó: egy olyan anyag, amely blokkolja az agy által a vesék felé küldött jeleket, amelyek a vízmegtartást segítenék elő. Ezáltal a folyadékok gyorsabban futnak át a hólyagban.

1 óra és máris egészségesebb a vérnyomás

Az alkohol a véráramon keresztül eljut a májba, ahol az alkohol-dehidrogenáz (ADH) nevű enzim elkezdi lebontani. Ahogy a toxin semlegesül, az erek kitágulnak, megnagyobbodnak, ami a vérnyomás jelentős csökkenéséhez vezet. A vérnyomás csökkenése az agysejtek számára is előnyös, javítja a tápanyagok eljuttatását a szervhez, ami elősegíti a kommunikációt a különböző területek között. Az egyensúly javul, az elme tisztábbá válik. Attól függően, hogy mennyi ételt ettünk a nap folyamán, egy óra múlva elkezdünk fokozatosan kijózanodni.

koccintó nők

Fotó: Unsplash

4-8 óra múlva

A legtöbb ember különösen álmosnak érzi magát az ivás abbahagyása után négy-nyolc órán belül. Az alkohol befolyással van az alvási ciklust irányító hormonra is, ezért nagyobb valószínűséggel ébredünk fel néhány óránként. A Sleep Foundation kutatása szerint mindössze két ital a férfiaknál és egy ital a nőknél 24 százalékkal csökkenti az alvás minőségét. Ennek az az oka, hogy az alkohol csökkenti az úgynevezett gyors szemmozgásos (REM) alvás időszakát, ami kulcsfontosságú az emlékezet kialakulásához és az energiaellátáshoz, így ha nem időzünk itt éjszaka túl sokáig, az kimerültség érzéshez vezethet.

Egy másik oka annak, hogy az alkohol befolyásolja az alvást, a testhőmérsékletre gyakorolt ​​hatása. Az erek kitágulása miatt megnő a bőr vérellátottsága, ami éjszakai izzadást vált ki, és felébresztheti a józanodó embert.

12 órával később: Az a bizonyos „vattát köpök” érzés

12 óra elteltével az alkohol teljesen elhagyta a véráramot, ekkor már az alkoholszondák sem tudják kimutatni. A vérerek visszazsugorodtak normál szintjükre. Miután a máj kiszűrte az alkoholt a vérből, elkezdhet visszatérni más feladataihoz, melyek magukban foglalják az emésztést és a vitaminok és ásványi anyagok metabolizmusát. A dopamin szintje szokatlanul alacsony szintre kezd csökkenni, ami elhúzódó szomorúságot okozhat. Az alkoholfüggőségben szenvedők számára ez különösen aggasztó időszak lehet, náluk ráadásul ilyenkor jelentkeznek a súlyos elvonási tünetek, például a remegés. Ezek a tünetek kicsit rosszabbodni fognak, ahogy az alkohol és a máj méregteleníti a szervezetet, és megszabadul az összes alkoholtól.

Az alkalmi ivók számára a kiszáradás hatása (az alkohol vizelethajtó hatása miatt) ezen a ponton érezhető. Másnaposságnak is nevezik, ilyenkor fáradtságra, gyengeségre, szomjúságra, fejfájásra, izomfájdalmakra, hányingerre, szédülésre és izzadásra számíthatunk.

másnapos férfi az ágyban

Fotó: Getty Images

Másnap még mindig rottyon a bélrendszered

Míg az alkohol ekkorra többnyire kikerül a véráramból, az emésztőrendszerben marad, ahol akár több napig is okozhat olyan tüneteket, mint a székrekedés és a fájdalom. Az alkohol tönkreteszi a bél mikrobiomát, az emésztőrendszerben élő baktériumok és más mikroorganizmusok hálózatát, melyeknek hihetetlen szerepük van az egészségmegőrzésben. Az alkohol azonban elpusztíthatja a jó baktériumokat, miközben táplálja a rosszakat. Utóbbiak elszaporodása gyomorfájáshoz, székrekedéshez és magas gyomorsavhoz vezet.

10 napon belül a hormonok szintje normalizálódik

Körülbelül két nappal az ivás abbahagyása után az alkohol teljesen kiürült a szervezetből, ami a véráram és a vesék normális működését idézi elő. További két-három napon belül a bélmozgás normalizálódik, a gyomorsav csökken vagy visszaáll a normális szintre. Enyhül a székrekedés, a hasmenés és a fájdalom. Az olyan hormonok, mint a dopamin és a szerotonin körülbelül 7-10 nap után visszatérnek a normál szintre, ami jobb hangulathoz és több energiához vezet.

14 nap után

Ezen a ponton a bőrsejtek hidratáltabbá váltak, ami észrevehető javulást okoz. Az akne kitisztulhat, a bőr simábbnak, teltebbnek, üdébbnek tűnik. Mivel az alkohol rontja a szervezet vízmegtartó képességét, így amint az alkohol elhagyja a szervezetet, az elkezdheti újrahidratálni magát. A hidratálás elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrsejtek elegendő oxigénhez és tápanyaghoz jussanak.

Egy hónappal később a cukorbetegség kockázata is csökken

Ha egy hónapig nem iszunk, agyunk és más szerveink is nagyrészt meggyógyulnak, bár ez attól is függ, hogy mennyit ittunk korábban. Az viszont biztos, hogy a májműködés kezd helyreállni, és a szerv regenerálódik a méreganyag feldolgozásával járó stressz után. Ahogy a vércukorszint, úgy a koleszterinszint is javulni kezd, csökken az olyan krónikus betegségek kockázata, mint a cukorbetegség, a májzsugor és az elhízás. Az elvonás akár vissza is fordíthatja a kialakuló krónikus betegségeket. A megnövekedett energia jobb hangulathoz vezet, és az önbizalmunk is nőni fog, amiért ennyit tettünk saját magunkért.

Forrás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top