nlc.hu
Gasztro

17 embert öltek meg hamisított gyógyszesszel

Metilalkoholt adtak el egészségügyi szeszként, 17 embert öltek meg

A fertőtlenítésre való szesznek hetven százalékban etil-alkoholt kellett volna tartalmaznia, de pont ilyen arányban volt metil-alkohol benne.
fertőtlenítő alkohol

Élelmiszerhamisításért, csalásért és 17 áldozat halálát okozó szándékos emberölésért ítélte el a romániai Iasi megyei törvényszék azt a két iraki és egy jordániai állampolgárt, akik 2020-ban metil-alkoholt, vizet és kék tojásfestéket tartalmazó folyadékot palackoztak és adtak el egészségügyi szeszként – közölte pénteken a jászvásári Ziarul de Iasi című lap.

A 2020 októberében bíróság elé állított vádlottak a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot idején próbáltak hasznot húzni abból, hogy az országban többszörösére ugrott a fertőtlenítőszerek iránti kereslet. A vád szerint az általuk hamisított és egy nagybani kereskedő révén a moldvai Iasi megye legalább hat településén forgalmazott Sante Med nevű termék 17 ember halálát okozta április második felében, amíg a hatóságok rájöttek, hogy tömeges metanol-mérgezés történt.

A védelem azt próbálta elérni, hogy ne szándékos, hanem legfeljebb gondatlanságból elkövetett emberölésért ítéljék el a vádlottakat, arra hivatkozva, hogy – muzulmánok lévén – nem ismerték az alkoholfogyasztási szokásokat, és azt sem tudták, hogy a metilalkohol mérgező.

Egyszerűen egy olcsóbb összetevőt használtak a nagyobb nyereség elérése érdekében” – idézte a védelem érveit a Ziarul de Iasi. Az évek óta Romániában üzletelő, a Vörös sárkány nevű bukaresti kínai piacon is kereskedő vádlottak 5300 félliteres palack „egészségügyi szeszt” hamisítottak, amelyet 7 lejért (525 forint) forgalmaztak.

A Sante Medet gyógyszeszként beállító címkén – amely szerint a terméknek 70 százalékban etil-alkoholt kellett volna tartalmaznia -ugyan feltüntették azt, hogy „emberi fogyasztásra nem alkalmas”. A félliteres palackokban árult termék valójában ugyanilyen arányban metanolt tartalmazott.

A mérgező anyag koncentrációja olyan magas volt, hogy egyes áldozatok holttestében a halálos dózis háromszázszorosát mutatta ki az igazságügyi orvosszakértő. Az áldozatok közül kettőnél utólag, kihantolásuk nyomán azonosították a halál okát. Utóbb az is kiderült: az áldozatok egy részének a községháza osztotta ki segélyként a hamis szeszt a járvány elleni védekezés céljából.

A Iasi megyei törvényszék által kiszabott halmazati büntetés mindhárom vádlott esetében meghaladja a húsz évet, a legsúlyosabb ítélet 22 év 9 hónap börtönbüntetés volt. Az áldozatok hozzátartozóinak fizetendő kártérítés összege meghaladja az 1,12 millió lejt (84 millió forint). Az ítélet nem jogerős.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top