nlc.hu
Életmód

Indul a Száraz November

Szépít, energetizál, pénzt spórol, mi az? November 1-jén hivatalosan is elstartol a Száraz November!

A Száraz November (és Január) nem csak egy hóbort, amivel újabb hashtagek és szelfik születhetnek. Ha nem hisztek nekünk, higgyetek a Sussexi Egyetem kutatásának, amelyben több mint 800 ember alkoholmentes hónapját és az azutáni fél évüket követték nyomon.

Idén sajnos alig hallani róla, pedig a teljesen alkoholmentes Száraz Novembert végigcsinálók érdekes önismereti, belső utazásról és megannyi kellemes fizikai és szellemi kísérőtünetről számolnak be. 20 érv következik az alkoholmentes hónap mellett a karácsonyi ünnepek előtt.

A Dry November, azaz Száraz November mozgalmat itthon a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány honosította meg. Ne ijedjünk meg a szervezet nevétől, ez a kihívás nem a valódi függőket célozza meg, sőt. A komoly alkoholproblémákkal küzdők számára egyáltalán nem javasolt és veszélyes is lehet a teljes absztinenciát, azaz elvonást jelentő hónap.

Miként zajlik a Száraz November?

Nem jár semmilyen bonyolult szabályrendszerrel, különösebb kitétellel, egyszerűen csak ennyi: töltsük el a november mind a 30 napját teljesen alkoholmentesen.

Sokaknak ez egyáltalán nem kihívás, mert egyébként sem kedvelik az alkoholt. Még többeknek viszont különös próbatételt jelent, ami sok szembesüléssel jár. Általában nem is lajstromozzuk, mennyiféle ürügyet találunk az ivásra: legyen az hétköznap esti lazulás, hétvégi restart, és a száraz novemberezők számára rendre a legnyomasztóbb, a társas összejövetelek – amik egészen más fénytörést kapnak egy ivós társaságban józanul.

Szerezzük vissza a kontrollt az ünnepi koccintás felett, és tegyünk végre rendet közösen a tósztok terén! Arra biztatunk mindenkit az önként vállalt harmincnapos józanság alatt, hogy beszéljen arról, mit jelent számára az ünnepeket övező ivás, milyen élményei vagy drámái vannak ezzel kapcsolatban. (Kék Pont Alapítvány)

Óriási borospohár mögött fiatal nő

„Csak egy pohárral” / Fotó: Oleksandr Shchus, Getty Images

A Sussexi Egyetem kutatását Dr. Richard de Visser pszichológus vezette, és 2018 januárjában több mint 800 ember vett részt benne, Angliában ugyanis a Száraz Január dívik. Az eredmények azt mutatták, hogy a Száraz Január résztvevői még augusztusban is kevesebbet ittak.

A statisztikák így néztek ki a Száraz Januárt követő fél évben:

  • az alkoholt fogyasztó napok átlagosan heti 4,3-ról 3,3-ra csökkentek;
  • az alkoholt fogyasztó napon elfogyasztott egységek átlagosan 8,6-ról 7,1-re csökkentek;
  • a részegség gyakorisága átlagosan havi 3,4-ről havi 2,1-re csökkent.

12 érv a kutatásban résztvevőktől a Száraz November mellett:

  • A résztvevők 93%-ának volt sikerélménye;
  • 88%-uk pénzt takarított meg;
  • 82% mélyebben elgondolkodott az italhoz való viszonyáról;
  • 80%-uk úgy érezte, hogy jobban kontrollálja az ivást;
  • 76%-uk többet tudott meg arról, hogy mikor és miért iszik;
  • 71%-uk rájött, hogy nincs szükségük italra ahhoz, hogy jól érezzék magukat;
  • 70%-uknak általában véve javult az egészségi állapota;
  • 71%-uk jobban aludt;
  • 67%-uk arról számolt be, hogy több energiája van;
  • 58%-uk fogyott;
  • 57%-uknak javult a koncentrációs képessége;
  • 54%-uknak szebb lett a bőre.

Mire iszunk? Száraz November 2022 – A Kék Pont Alapítvány felhívása

Mire hármat számolok. Az egészségre, a születésre, a halálra, istenre és a pártra. Iszunk amikor elballagunk és iszunk amikor megérkezünk. Iszunk, ha elbuktunk és iszunk akkor is ha győztünk. Iszunk sírva vigadva és büszkén valljuk, hogy ilyen a magyar. Így ünnepel.

Sokunkban él az a kép, hogy az ital csak az ünnepeink kiegészítője, de a valóság ezzel szemben az, hogy már régen elmosódtak a határok (ha voltak egyáltalán) a hétköznapi ivás és az ünnepeket kiegészítő koccintások között. Az alkohol marketingesek naptárában bizonyára minden nagyobb ünnep pirossal van szedve, ilyenkor üvegekkel, alumínium és műanyag palackokkal, rekeszekkel és tálcákkal telnek meg a bevásárlóközpontokban a kihelyezések és óriási posztereken hirdetik az ünnepi ivás eljövetelét. Itallal telik meg a húsvét, likőrrel mondunk köszönetet apánknak a mindenért, akciós sörrel készülünk a szeretet ünnepére és a foci vb. döntőjére.

Hol húzódik a határ az ünnepélyes és mértékletes közös koccintás és az ünnepi díszbe csavart közösségi rohamivás között? Mi az amit alkohollal akarunk oldani és mit erősítünk meg magunkban az ital által az ünnepeinken?

Szerezzük vissza a kontrollt az ünnepi koccintás felett és tegyünk végre rendet közösen a tósztok terén! Arra biztatunk mindenkit az önként vállalt harmincnapos józanság alatt, hogy beszéljen arról mit jelent számára az ünnepeket övező ivás, milyen élményei vagy drámái vannak ezzel kapcsolatban.

Nem akarjuk alkoholmentessé tenni az ünnepeket, de azt sem szeretnénk, ha csupán az alkohol keretezné a közösségeink ünnepi pillanatait.

A mértékletesség a minőség diadala a mennyiség felett.

Az életünket kulturális keretekbe foglaló ünnepek lehetőséget adnak arra, hogy a józan kapcsolódásban is megtaláljuk az örömöt és arra is, hogy teret engedjünk a mértékletes alkoholfogyasztásnak.

Az arany középút keresése mentes a szélsőségektől és kevésből törekszik kihozni a minél nagyobb örömöt. Az ünnepeink nagyszerű lehetőségek arra, hogy a mértékletesség útját keressük általuk és kontrollt tanuljunk, vagy gyakoroljunk az alkohol felett.

Vágj bele te is!

Kattints ide és tudj meg mindent a Száraz Novemberről!

Források: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top