nlc.hu
Baba

A baba arcának megváltozása terhesség alatti alkoholfogyasztás hatására

Sokkoló: így változtatja meg a gyereked arcát, ha iszol a terhesség alatt

A teherbeesés előtti és alatti alkoholfogyasztás már heti egy pohár sör esetén is megváltoztathatja a baba arcát – fedezte fel egy új tanulmány, ami mesterséges intelligencia segítségével vizsgálta a különböző eseteket.

A kutatás szerint már heti egy kis pohár bor is hatással volt a babák kinézetére, és ez a hatás meg is maradt ahogy idősödtek – írta meg a Sun. A lap szerint az elváltozás hátterében a magzati alkohol spektrumzavar vagyis FASD áll. Ezt az okozza, ha a baba alkohollal találkozik az anyaméhben – ez befolyásolja az arc növekedését az anyaméhben, és károsítja az agyat. 

Míg korábbi kutatások kimutatták, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás kissé rövidebb, felfelé forduló orrot eredményezhet a gyermekeknél, ez a tanulmány a fogantatás előtti alkoholfogyasztással is összefüggésbe hozza ezt. Dr. Gennady Roshchupkin, a hollandiai Rotterdamban található Erasmus Orvosi Központ munkatársa elmondta: az arcot egyfajta “egészségtükörnek” is lehetne nevezni, mivel a gyermek általános egészségi állapotát tükrözi.

„A gyermek születése előtti alkoholnak való kitettség jelentős káros hatással lehet a fejlődésre” – mondta. „Ha egy anya rendszeresen nagy mennyiséget iszik, az magzati alkohol spektrumzavarhoz, FASD-hoz vezethet, ami a gyermekek arcán is tükröződik”.

Az Egyesült Királyságban 2020-ban akár 2,4 millió emberről feltételezték, hogy FASD-ben szenved. Az állapot lassabb növekedést és agyi problémákat okoz, emellett pedig észrevehető hatással van az arcok méhen belüli fejlődésére.

Ez egy élethosszig tartó állapot, amely nem gyógyítható, bár a korai diagnózis segíthet a gyermek fejlődésének javításában a tünetek kezelésére szolgáló gyógyszerekkel, valamint viselkedésterápiával.

A tünetek közé tartoznak a tanulási nehézségek, a memória- és viselkedési problémák, valamint a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD). Korábbi tanulmányok szerint a terhesség alatti alkoholfogyasztás, különösen a nagy mennyiségű ivás okozta, de az új kutatás szerint már kisebb mennyiség is káros lehet.

A kutatók mesterséges intelligencia (AI) technológiával több mint 3000 kilencéves és közel 2500 13 éves gyermek 3D-s képét elemezték. A képek azt mutatják, hogy átlagosan mennyire beesett (piros) vagy hangsúlyos (kék) volt azoknak a gyerekeknek az arca, akiknek az édesanyja a terhesség előtt vagy alatt ivott.

Ezeket összehasonlították azokkal a gyerekekkel, akiknek az anyja végig józan volt, ami szürkén a képen jelenik meg.

Az arc változásai alkohol hatására a mesterséges intelligencia szerint.

A gyermeki arc változásai a terhesség alatt fogyasztott alkohol hatására a mesterséges intelligencia szerint.
Forrás: Human Reproduction

Az anyák ivási szokásait a terhesség elején, közepén és végén kitöltött kérdőívekben rögzítették. Három csoportra osztották őket: azokra, akik egyáltalán nem ittak, azokra, akik az első három hónapban ittak, de közben abbahagyták, és azokra, akik végig folytatták az ivást.

A kilencéves gyermekek arcformájának változásai – többek között a felfelé fordított orrhegy, a megrövidült orr, a kifordult áll és a befordult alsó szemhéj – szignifikánsan összefüggésbe hozhatók voltak azokkal az anyákkal, akik a terhesség előtt vagy alatt ittak.

Minél többet ittak, annál erősebbek voltak a változások, bár már heti 12 g alkohol – ami egy doboz sörnek felel meg – is hatott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top