Baba

8 dolog, ami vetélést okozhat

A köztudatban úgy él, hogy a vetélés ritka dolog. Pedig a statisztika szerint minden negyedik terhesség a magzat elvesztésével végződik, tehát a nők közel 20 százalékának van saját tapasztalata e kérdést illetően.

A vetélésről ritkán szoktunk beszélni, hiszen a társadalom elvárása szerint a magzatot nem illik gyászolni. Csak amikor megtörténik a baj, akkor derül ki, hány és hány sorstársunk van, aki eddig soha nem említette, hogy ő is átélte, amit most mi. A vigasz azonban – szinte rituálisan – mindig ugyanaz a pár szó: “Nem baj, lesz majd másik.”

A következő terhesség gondolata azonban ebben az élethelyzetben riasztó lehet, hiszen aki megtapasztalta, milyen érzés elveszíteni egy kis életet, annak nagyon nehéz felhőtlen örömben töltenie a következő várandósságot. Pedig az esetek többségében valóban nincs miért aggódni. Kevés az esély az ismétlődésre, és nincs szükség különösebb kezelésre sem. Bár nincs mindig válasz a miértre, azért mi most összeszedtük azt a nyolc okot, amely a vetélések többségéért felelős.

 

1. Genetikai rendellenesség

Az első trimeszterben a vetélések közel 60 százalékáért a genetikai lottó a ludas. A spermium és a petesejt találkozásakor időnként előfordul, hogy olyan genetikai mutáció következik be, amely miatt életképtelen lesz a magzat. Ez nem azt jelenti, hogy bármi gond lenne a génállományoddal vagy a párodéval, és azt sem jelenti, hogy nem vagytok összeillőek.

 

Mit tehetsz ellene? Semmit. De nyugtasson a tudat, hogy a vetélés megismétlődésére igen kevés az esély. Ha kórházban történik a terhesség befejezése, kérheted a magzat genetikai vizsgálatát, hogy biztos lehess abban, hogy valóban ez volt az ok.

 

8 dolog, ami vetélést okozhat2. Anatómiai gondok

A vetélések közel 10 százaléka mögött a nő anatómiai eltérése áll. Előfordulhat, hogy a méhed más formájú, mint az átlagos, vagy gyengébb a méhnyakad. Az osztott méh például fokozza a vetélés kockázatát, mert ha a magzat a középen lévő méhfalba ágyazódik be, kevesebb tápanyaghoz jut és lassan elsorvad. De az első trimeszter végén a vetélés oka lehet a gyenge méhszáj is, mely a magzat növekvő súlyát képtelen megtartani.

 

Mit tehetsz ellene? A méh formáját műtéttel lehet korrigálni, a gyenge méhszájat pedig össze tudják varrni. Igaz, ebben az esetben valószínűleg kórházban, fekve kell tölteni a terhesség további szakaszát.

 

3. Az anya betegsége

Bizonyos betegségek csökkentik a méh vérkeringését, ennek következtében a magzat nem jut elég oxigénhez és nem tud fejlődni. Ilyen a pajzsmirigy-rendellenesség, a cukorbetegség, a lupusz, a Lyme-kór és néhány szívbetegség.

 

Mit tehetsz ellene? Egy vércukorteszt, egy pajzsmirigyteszt és egy EKG nem árt a vetélés után, mert ha valóban van valamilyen egészségügyi problémád, jobb azt minél hamarabb kezelni. Ezek a betegségek ugyanis nem teszik lehetetlenné, hogy egészséges kisbabát szülj, csak több orvosi kontroll, speciális gyógyszerek kellenek hozzá.

 

4. Immunzavar

A női test szempontjából a megtermékenyített magzat idegen test, betolakodó, amely ellen azonnal védősejtek serege indul támadásba. Normális esetben a megtermékenyített petesejt üzenetet küld az agynak, ami megállítja a támadást. Ha valami miatt ez a folyamat sérül, akkor a magzat elhal.

 

Mit tehetsz ellene? Kevés kutatás, kísérlet foglalkozik ezzel, ám úgy tűnik, hogy bizonyos szteroidok, heparin (vérhígító) és aszpirin segíthetnek megállítani a támadó antitesteket.

 

5. Hormonális problémák

A tizedik hét előtt bekövetkező vetélések 10-15 százalékát hormonális eltérések okozhatják, utána már nem, mert ezután már a placenta termeli a terhesség fenntartásához szükséges hormonokat. Főként abban az esetben érdemes erre gyanakodnod, ha rendszertelen a ciklusod.

 

Mit tehetsz ellene? Az orvos vérvétellel meg tudja állapítani, van-e ilyen problémád, és ha igen, továbbküld egy endokrinológus szakemberhez.

 

6. Policisztás petefészek-betegség (PCOS)

A becslések szerint a nők 5-10 százalékában a normálisnál magasabb a férfihormon szintje, ez többek között rendszertelen peteérést és vérzési zavarokat okoz. Általában inzulinrezisztenciával jár együtt, ami miatt romlik a szervezet cukorfelhasználása és nő az inzulinszükséglet, és ez olyan folyamatokat indít el a szervezetben, melyek megnövelik a vetélés gyakoriságát.

 

Mit tehetsz ellene? Bizonyos szájon át szedhető, cukorbetegség elleni szerek segítheti a terhesség megtartását – de a baba érdekében fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés.

 

7. Fertőzés

A férfi és női nemi szervekben és környékén tengernyi baktérium tanyázik. Többségük ártalmatlan, vagy éppen jótékony hatással van a szervezetünkre, de akadnak olyanok is, amelyek a méhfalat enyhe gyulladásban tartják, így az embrió nem tud megfelelően fejlődni.

 

Mit tehetsz ellene? Mivel ennek az állapotnak nincsen látható tünete, így sokáig rejtve maradhat. A nőgyógyászod azonban könnyen ki tudja zárni ennek az esélyét, és célzott antibiotikumos kezeléssel meg tud gyógyítani.

 

8. Környezeti ártalmak

Bizonyos kockázati tényezőkkel mindenki tisztában van: a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a drogok elég nagy kockázattal járnak a magzatra nézve. A nikotin például átmegy a placentába, csökkenti annak vérellátását és nehezíti a magzat fejlődését, ennek következtében a dohányosok vetélési esélye duplája a nemdohányzókénak. Léteznek azonban kevésbé ismert környezeti ártalmak is: a műtőben, fogászati rendelőben, kórházi laborban és nagyobb, vegyi anyagokat is használó mezőgazdasági üzemekben dolgozó nők között gyakoribbak a vetélések.

 

Mit tehetsz ellene? A káros szokásokkal érdemes már a tervezett terhesség előtt felhagyni. Ha pedig munkád miatt tartozol a veszélyeztetett csoportba, beszélj az orvosoddal és kérdezd meg, mit tanácsol.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top