nlc.hu
Életmód

Egyre több nő hal meg alkoholfogyasztás miatt

Egyre több nő hal meg alkoholfogyasztás következményeiben

Egy új tanulmány szerint egyre több nő hal meg az alkoholfogyasztás következményeiben.
Egy nő ül az asztalnál egy üveg borral.

A JAMA Substance Use and Addiction című folyóiratban publikált vizsgálat 1999 és 2020 között 605,948 alkohollal összefüggő halálesetet vizsgált meg, amelyek nem tartalmazták az alkoholfogyasztással közvetve kapcsolatos sérüléseket, gyilkosságokat vagy haláleseteket.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a férfiak között 2,88-szor valószínűbb az alkohollal kapcsolatos elhalálozás, mint a nők körében, ugyanakkor mindkét nemnél emelkedő tendenciát lehet megfigyelni.

Azt is megfigyelték, hogy a nők halálozási aránya gyorsabban növekedett, 14,7 százalékkal 2018 és 2020 között, a férfiaknál ez a szám valamivel kevesebb, 12,5 százalék.

Az ABC News Medical Contributor Dr. Darien Sutton elmondta a “Good Morning America” című műsorban, hogy fiziológiai különbségek vannak a férfiak és nők között az alkoholfogyasztás hatásai tekintetében, ami azt eredményezi, hogy a nők nem tudják olyan gyorsan lebontani az alkoholt, mint a férfiak.

A kutatás rámutat arra is, hogy amikor az alkoholt lebontja a szervezet, akkor az alkohol-dehidrogenáz nevű enzim segítségével teszi meg. A nőknek általában kevesebb van ebből az enzimből, így nagyobb mértékben vannak kitéve a toxikus hatásoknak és a hosszú távú negatív következményeknek. Ez a májbetegséget, hasnyálmirigy-gyulladást, szívelégtelenséget, csökkent termékenységet, korai menopauzát, valamint magasabb kockázatot jelent a vastagbél- és mellrákra.

(Via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top