A mandarinnak mind a gyümölcshúsa, mind a héja nagyon tápláló. Mandarint nassolhatunk a tévé előtt ülve, útközben, keverhetjük turmixba is, vagy akár lekvárt is készíthetünk belőle.
Antioxidáns-forrás
Az antioxidánsok védik a szervezetet azáltal, hogy semlegesítik az oxidatív stressz káros hatásait, amelyet a szabad gyökök felhalmozódása okoz. Ezek a káros molekulák részt vesznek a krónikus betegségek, például a szívbetegség, az ízületi gyulladás és a rák kialakulásában. A mandarin – beleértve a héját is – gazdag antioxidáns-forrás, például a C-vitaminnak és a béta-kriptoxantinnak, valamint az olyan flavonoidoknak, mint a naringin, heszperidin, tangeretin és nobiletin.
Immunerősítő
A mandarinban található C-vitamin segíthet megvédeni az immunrendszert a vírusokkal és baktériumokkal szemben azáltal, hogy a T-sejtekre (a fehérvérsejtek egy fajtájára) hat, amely védi a szervezetet, az immunrendszerünk.
Támogathatja az agy egészségét
A mandarinban található antioxidánsok, például a C-vitamin és a nobiletin védelmet nyújthatnak az olyan krónikus agyi rendellenességek ellen, mint a skizofrénia, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. A kutatások összefüggésbe hozták a szabad gyökök számának növekedését a skizofrénia kialakulásával. A C-vitamin antioxidáns-kapacitása pedig pont védelmet nyújthat a szabad gyökök okozta agykárosodás ellen. Ezenfelül további kísérletek arra jutottak, hogy a mandarin héjából származó nobiletin segíthet megakadályozni az Alzheimer-kórra jellemző memóriavesztést is.
Vigyáz az alakunkra, segít a fogyásban!
A mandarin elősegítheti a fogyást: a citrusfélék, beleértve a mandarint is, oldhatatlan rostokat tartalmaznak – olyanokat, amelyek nem erjednek a bélben –, mint például a cellulóz és a lignin.
Ez a fajta rost fokozza a teltségérzetet, ami segít szabályozni az étvágyat, ami elősegítheti a fogyást. (Magyarán nem leszünk a túlevés áldozatai). Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy a magasabb rostbevitelt preferálók jobban képesek megtartani testsúlyukat vagy megakadályozni a súlygyarapodást, mint azok, akik kevesebb rostot fogyasztanak.
Támogatja a szív egészségét
A mandarinban található antioxidánsok, mint például a C-vitamin, a tangeretin és a nobiletin, elősegíthetik a szív egészségét is.
A C-vitamin csökkentheti a szívbetegség kockázati tényezőit a vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció csökkentésével, javítja az erek rugalmasságát, valamint csökkenti a vér triglicerid- és LDL koleszterinszintjét, a tangeretin és a nobiletin segíthet csökkenteni az érelmeszesedés kockázatát. (Az érelmeszesedés a szívroham és a szélütés kockázati tényezője).