nlc.hu
Életmód

Saját termő trópusi gyümölcsök

Évek óta saját narancsot, mandarint és banánt csemegézik a kertjéből Imre

Elárulta, hogyan oldja meg a teleltetésüket.
banán,

Czakó Imre Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei kertje leginkább egy dzsungelhez hasonlít: hatalmas elefántfülek, különleges virágok és banánfürtök váltakoznak benne. Elmondása szerint a trópusi tájak növényei, látványa mindig ámulatba ejtette, a főiskolásként azonban akkoriban nem volt lehetősége ilyen helyekre eljutni. “Ezért elhatároztam, hogy ha én nem mehetek el a trópusokra, akkor a trópusokat hozom ide” – mesélte a Sokszínű Vidéknek. Ez mostanra odáig “fajult”, hogy tavasztól őszig a kertet igazi trópusi paradicsommá varázsolja.

Hatalmas banánok, elefántfülek adják a fő látványosságot, mellettük sok más, virágzó növény is helyet kap, mint az orchideák, broméliák, golgoták, egyéb különleges hagymás, rizómás növények. Viszont szeretem a hasam és a trópusi ízeket is, ezért trópusi, ehető gyümölcsöm is van. Évek óta saját narancsról, mandarinról, citromról és sok más egzotikus gyümölcstermő növényről tudok csemegézni. Az utóbbi pár évben kezdtem jobban foglalkozni a különféle ehető banánokkal” – árulta el a portálnak a kunszentmártoni kertészmérnök, aki jelenleg 12 fajta ehető termésű banánnal foglalkozik.

A trópusi növényeinek nagy része télen termálvízzel fűtött fóliában telel, a kertbe kiültetett növényeket pedig ősszel, a fagyok előtt kiássa, és cserépbe kerülnek. 

Korábban már bemutattunk egy ugyancsak kunszentmártoni hobbikertészt, aki papaját termeszt a cserkeszőlői kertjében. Ferencet mindig is vonzották az egzotikus növények. Kilenc évvel ezelőtt Kambodzsában járt, ott egy étteremben előtte vágták fel a papajákat, ő pedig elkérte a gyümölcs magjait. Így keltek ki magról az első, most is folyamatosan termést hozó növények. Amikor pedig Vietnamban járt, már tudatosan kereste a különböző papajafajtákat, hogy minél többfélét honosítson meg a fóliájában.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top