nlc.hu
Szabadidő

Papajatermesztés Cserkeszőlőn

Hihetetlen, már a papaja is megterem nálunk! A cserkeszőlői kertjében termeszti Ferenc

Trópusi gyümölcsöt szüretel a magyar hobbikertész.
papaya

Különleges gyümölcs terem a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Cserkeszőlőn. A helyi termálfürdőtől néhány utcányira találhatóak Iglódi Ferenc fóliasátrai, amelyben a paprika mellett megférnek a papajafák és egyéb egzotikus növények is – írja a Sokszínű Vidék.

A hobbikertészt mindig is vonzották az egzotikus növények. Kilenc évvel ezelőtt Kambodzsában járt, ott egy étteremben előtte vágták fel a papajákat, ő pedig elkérte a gyümölcs magjait. Így keltek ki magról az első, most is folyamatosan termést hozó növények. Amikor pedig Vietnamban járt, már tudatosan kereste a különböző papajafajtákat, hogy minél többfélét honosítson meg a fóliájában.

A papaja amúgy egy nagyon gyorsan fejlődő, kis igényű, kevés helyet foglaló, gyorsan szedhető, folyamatosan termő növény. Egyetlen fa több száz kilónyi termést hoz, melyet többnyire létráról szüretelnek. Ferenc egyébként a fóliasátrait termálvízzel fűti, így biztosított a folyamatos meleg hőmérséklet az egzotikus gyümölcsnek.

Korábban már írtunk egy szegedi hobbikertészről, akinél a kivi és a banán is megterem. Az egzotikus gyümölcsök a kétméteres falak közé ékelődő, védett kertben szinte fagymentes környezetben élnek. Zalában pedig évek óta datolyaszilvát is szüretel János, aki 1992-ben kezdett el mediterrán gyümölcsök termesztésével kísérletezni. Elmondása szerint azzal a meggyőződéssel vágott bele, hogy „ez is működhet Magyarországon”. Szerinte csak a „közhiedelem” tartja erről a növényről azt, hogy csak mediterrán klímán termeszthető, miközben megfelelő pozícióban és domborzaton nálunk is megterem.

Kiemelt fotó:illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top