Prosztataproblémák miatt kórházba kell mennie III. Károly királynak, több programját is lemondta

nlc | 2024. Január 17.
Az uralkodó nyíltan vállalja egészségügyi problémáját.

Nemrég jelentették be, hogy Katalin walesi hercegnének kórházba kellett mennie egy hasi műtét miatt, és kiderült, a királyi család újabb tagjának lesz majd szüksége egy beavatkozásra.

A Buckingham-palota szóvivőjének szerda délutáni tájékoztatása szerint III. Károlyt a megnagyobbodott prosztatája miatt kell kórházba mennie.

„Évente több ezer férfihoz hasonlóan a király is orvosi segítségre szorul prosztatamegnagyobbodás miatt. Szerencsére az elváltozás jóidulatú, és jövő héten egy korrekciós beavatkozás miatt kell kórházba vonulnia. A király nyilvános programjait a lábadozás idejére elhalasztják” – közölte.

Ugyan – mint a Daily Mail  írja – meglehetősen szokatlan, hogy ilyen részletes tájékoztatást adnak közre az uralkodó állapotáról, egyes források szerint III. Károly szívesen beszél az egészségügyi problémájáról, így akar példát mutatni a férfiaknak, így akarja ösztönözni őket arra, hogy vizsgáltassák ki magukat, amennyiben tüneteket észlelnek magukon. 

Fotó: Chris Jackson / POOL / AFP

A BBC szerint körülbelül minden harmadik 50 év feletti férfinál lépnek fel tünetek a megnagyobbodott prosztata miatt. Ugyan a húgyhólyag alatt elhelyezkedő mirigy jóindulatú megnagyobbodása általában nem hordoz magában komoly veszélyt, például nem jelenti azt, hogy az illetőnél nagyobb lenne a kockázata a prosztatarák kialakulásának, kellemetlen következményei lehetnek.

A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a gyakori vizelés; a hirtelen minden előjel nélkül támadó vizelési inger; éjszakai felébredés ennek az ingernek a hatására; a vizelet indításának nehezítettsége; a vékonyabb, vagy meg-megszakadó vizeletsugár és a vizelet elcsöpögése, írja a Házi Patika kiemelve azt, hogy 
 ezeket a tüneteket a jóindulatú prosztata megnagyobbodáson kívül, más sokkal súlyosabb betegségek (hólyaghurut, prosztatarák) is okozhatják, ezért ilyen tünetek észlelésekor orvoshoz kell fordulni.

Hozzá kell tenni azt is, a betegségnek lehetnek szövődményei, ha pangó vizelet maradhat a hólyagban, az növeli a húgyúti fertőzések és a húgykövek kialakulásának kockázatát, melyek további tünetekhez, például súlyosabb, előrehaladottabb esetekben a vesék tartós károsodásához is vezethetnek.

Ami a kezelést illeti, nem tudni pontosan, hogy a király esetében miről is van szó. Egyes források szerint műtéti beavatkozásra akkor van szükség, ha a gyógyszeres kezelés ellenére a beteg állapota tovább romlik, ha a vizelet elakad, ilyenkor eltávolítják a prosztatát alkotó szövetek egy részét. 
 

Exit mobile version