Ijesztő, a lakásban hol leselkedik ránk rengeteg baktérium

Csízi Ágnes | 2024. Február 15.
Nagyon nem örülünk annak, ami kiderült. De legalább jobb végre tudni róla és megpróbálni tenni ellene.

Egy nagytakarítás során mindannyian sok energiát és időt töltünk azzal, hogy fertőtlenítsük a WC környékét vagy a konyhapultot. Teljesen természetes, hogy ezekre gondolunk legnagyobb baktériumforrásként. És nyilván nem is tévedünk vele. Vannak azonban olyan területei a lakásnak, amikről nem is gondolnánk, hogy veszélyesek. Pedig sajnos azok.

Zuhanyfej és zuhanyfüggöny

A nedves környezet és a magas páratartalom tökéletes élőhely a baktériumok és a penész számára. Különösen problémás a helyzet akkor, ha a wc és a fürdő ugyanabban a helyiségben van. A legjobb megoldás erre az, ha ügyelünk a fürdő szellőztetésére, a zuhanyfejet és a -függönyt pedig rendszeresen és gyakran tisztítjuk.

Fotó: GettyImages

Házi kedvencek tálkái

A nyál és az etető- és itatótálakban lévő ételmaradék keveredése sajnos kész baktériumtanya. Fokozottan igaz ez akkor, ha kedvencünk a lakásból kijár, hiszen miután hazaérve belelefetyel a számára kihelyezett vízbe, máris új baktériumokkal gazdagítja a már meglévő és szaporodó kis klánt. Érdemes naponta elmosni vagy cserélni ezeket a tálkákat.

Fotó: Getty Images

Párnák és matracok a hálószobában

Hátborzongató belegondolni, hogy amikor fürdés után, megtisztulva egy fárasztó nap végén befekszünk az ágyba, sajnos temérdek baktérium közé hajtjuk le a fejünket. A matracok és párnák ideális környezetet biztosítanak a baktériumok, atkák és penész számára, mivel az emberi test által éjszakánként rájuk kerülő izzadság, hámsejtek és testnedvek kiválóan táplálják őket.

Fotó: GettyImages

A párnákat ezért érdemes negyedévente mosni kímélő programmal, dupla öblítéssel. A matracokat pedig ideális esetben félévente porszívózzuk át, majd használjunk rá speciálisan matracokhoz használatos tisztítót, esetleg szódabikarbónát. Ezekkel az óvintézkedésekkel csökkenteni tudjuk az allergiás reakciók, a légúti fertőzések, az asztma, a bőrirritáció esélyét.

Exit mobile version