nlc.hu
Életmód

Tavaszi nagytakarítás 4 lépésben

Tavaszi nagytakarítás 4 lépésben – így csináld gyorsan és hatékonyan

A tavaszi nagytakarítás nem egy leányálom, de ha okosan csinálod, gyorsan túl lehetsz rajta. Segítünk, hogy minél fájdalommentesebb legyen!

Mindenekelőtt a tavaszi takarítás során ügyelj a sorrendre, jó, ha figyelembe veszed, hogy a helyiségek hogyan követik egymást. Érdemes belülről kifelé haladni, vagyis a legbelsőbb helyiségből a külső felé, az emeletről pedig a földszint irányába.

Takarító nő

Induljon a tavaszi nagytakarítás! (Fotó: Getty Images)

Függönyök, ablakok

Szedd le minden helyiségben a függönyöket, de még ne állj neki a mosásnak! A legjobb, ha a függönyök a helyükre visszaakasztva száradnak, viszont, amíg nem takarítottál ki, addig jobb, ha egyszerűen a fürdőben, de még jobb, ha az udvaron pihennek. Vagyis a függönyleszedés az első, de a függönytisztítás az utolsó lépés legyen.

Második lépésként tisztítsd meg az ablakokat – talán ez az a művelet, amitől a legtöbben irtózunk, pedig nem telik olyan sok időbe, mint elsőre gondoljuk. Persze, ez függ attól is, mennyi ablak van a lakásodban, de hidd el, ha megpucoltad az ablakot, máris nagyobb tisztaságérzeted lesz, és lendületet ad a folytatáshoz. Először kezdd a keretek langyos vizes lemosásával – alaposan csavard ki a rongyot, ne tocsogjon a vízben, mert csak foltot hagy –, majd jöhetnek az ablakok. Ha igazán alapos akarsz lenni, akkor kétszer érdemes végigmenni az üvegeken.

A fürdő és a konyha előkészítése

Mielőtt folytatnád a takarítást, érdemes a fürdőben és a konyhában is elpakolni, és vízkőoldóval befújni a csempét, a csaptelepeket, a mosogatót, a kádat, a vécét és a tust, zsíroldóval pedig a tűzhelyet és a környékét. Így, amíg takarítasz, a szer hatni fog, neked pedig már csak le kell majd törölni, és leöblíteni vízzel, hogy cseppmentes legyen. Amit ebből a körből érdemes kihagyni, az a mosdó, ugyanis a takarítás közben is használni fogod az öblítések során, ezért érdemes ezt az egyet a végére hagynod.

Ezután a takarókat, díszpárnákat felszedhető, kisebb szőnyegeket vidd ki, és alaposan porold ki őket. Lehetőleg napos időt válassz a takarításra, és hagyd is kint a textíliákat, hogy felfrissülhessenek.

Portörlés okosan

Most takard le a bútorokat nagy lepedőkkel, majd folytasd a pókhálózással. Egy partvissal vagy teleszkópos dusterrel menj végig minden sarkon, szegleten. Told félre egy kicsit a bútorokat is, és azok mögött is tisztítsd le a falat.

Ablakpárkány portalanítása

Elektrosztatikus dusterrel könnyű lesz a dolgod (Fotó: Getty Images)

Ezután pakolj egy helyre minden dísztárgyat, és ne egyenként emelgesd őket, mert így gyorsabban fogsz haladni. A legjobb, ha a felületeken elektrosztatikus portörlővel, mikroszálas törlőkendővel mész végig, ami mágnesszerűen vonzza magához a port. Ha megvagy, jöhetnek a kisebb-nagyobb díszek: az üvegből, kerámiából készülteket ablaktisztítós ronggyal áttörölheted, majd egy száraz, puha ruhával fejezd be a műveletet.

Most következnek a tükrök, az üvegasztalok és az üveg lámpabúrák, a tévé, a monitor és a műszaki dolgok. Ha vannak, a zsinórkötegekről se felejtkezz meg, mert eszméletlen mennyiségű port képesek tárolni, ezért egyenként törölgesd le azokat is.

Ha mindezzel megvagy, jöhet a porszívózás, majd a padlóápolás. Ha padlód, parkettád van, akkor magas méhviasz tartalmú padlóápolót válassz, a járólapot pedig az ecetes vizes felmosással varázsolhatod újjá.

Nő port töröl

A lámpákról se felejtkezz meg! (Fotó: Getty Images)

Egyéb teendők: spájz, növények és hűtőszekrény

Ha a hűtőszekrényed is igényel egy kis takarítást, a legjobb, ha már nap elején kipakolod, és hagyod leolvadni, amíg takarítasz. Ez után egy univerzális, zsíroldó hatású szerrel körbepermetezve pillanatok alatt kitörölheted a belsejét.

Növények kádban

A növényeidet is frissítsd fel! (Fotó: Getty Images)

A spájzban és a konyhaszekrényben is érdemes szétnézned, és a lejárt szavatosságú, régi élelmiszereket, fűszereket kidobnod. Már csak azért is jó, ha a fűszereidet időről időre átnézed, mert a molylepkék imádnak a konyhaszekrények nem sűrűn bolygatott részeiben megtelepedni.

A növényeidet se hagyd ki a takarításból: állítsd bele a kádba őket, és adj nekik egy kellemes, langyos vizes zuhanyt, majd hagyd őket megszáradni. A kaspókat is mosd le, egészen fel fog frissülni az otthonod kinézete a szép, tiszta növényektől.

Tudj meg még több hasznos tippet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top