Háztartási tippek

Tégy a szürkeség ellen! – függönyök, szőnyegek tisztítása

A függönyök és szőnyegek szinte ugyanakkora igénybevételnek vannak kitéve, mint ruháink – pedig még csak nem is hordjuk őket. A konyhai zsírok, a levegőben szálló kis porszemcsék vagy akár a dohányfüst hatására egykor hófehér textíliáink idővel besárgulnak, elszürkülnek. Adunk néhány tippet, hogyan varázsold őket újra ragyogó színűvé és illatossá.

Függönytisztítás

Mielőtt bármiféle kezelésbe kezdenél, először alaposan porold ki a függönyödet. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi szennyeződéstől megszabadulhatsz már egy szimpla rázással is. Ez legalább már nem fog feloldódni, és együtt ázni a textíliával a vízben! A függönyök tisztításánál ugyanis egy általános aranyszabály van, amiben a különféle praktikák követői egytől-egyig megegyeznek: a régi, elszürkült függönyöket áztatni kell. Hogy miben? Számos variáció létezik, szerencsére egyik sem túl drága és munkaigényes, úgyhogy bátran kísérletezhetsz. A hatásuk körülbelül egyforma, így nagyon nem foghatsz mellé, bármelyik mellett is döntesz.

Tégy a szürkeség ellen! - függönyök, szőnyegek tisztítása

Só: tíz liter vízben oldj fel egy kilogramm sót, majd ebbe tedd a textíliát. Fél napig hagyd állni, ezt követően pedig mosd ki kímélő programmal.
Szódabikarbóna: tíz liter vízhez körülbelül fél kilogramm szódabikarbónára lesz szükséged. Pár órát hagyd állni a függönyt az oldatban, és ezt követően öblítsd, majd mosd ki az anyagot. Kevésbé makacs szennyeződések esetén az is elég, ha gépi mosáskor a mosószerhez kevered a szódabikarbónát. E módszer segítségével nemcsak fehérebbé teheted a függönyeidet, de a cigarettafüst vagy a konyhai zsiradékok okozta kellemetlen szagoktól is egy csapásra megszabadulhatsz.
Citromlé: áztasd be a függönyt fél órára tömény citromlébe, majd alaposan öblítsd át. Régi függönyöknél kevésbé, inkább a mosástól elszürkült darabok esetén hatásos.
Sütőpor: ugyanúgy járj el, mint a szódabikarbóna esetében. Ha az elszíneződés gyengébb, vagy nem régóta tart, elég, ha két zacskó sütőport elkeversz a mosóporral, a mosógép adagolójába teszed, majd a szokásos módon kimosod a függönyöket.

Fontos tudni, hogy a hagyományos, fehér függönyök szinte mindegyike részben vagy teljes egészében műszálas, így kezelése némi körültekintést igényel. Soha ne mosd magas hőfokon, mert az roncsolja a szálakat és töredezetté teszi az anyagot. Tisztításukkor ne alkalmazz klórtartalmú vegyszereket, mert ettől könnyen besárgulhatnak. Kimondottan fehér ruhákhoz való mosószert használj. Célszerű 40 fokon, kímélő programon mosni az előkezelt függönyöket, majd pedig lógatva szárítani. Így nem gyűrődik, és szép marad az “esése”. Mosás után, ha teheted, tedd ki a napra száradni, ám ha erre nincs lehetőség, legjobb, ha vizesen visszacsípteted a helyére. Ha nem vagy elégedett a házi praktikák nyújtotta eredménnyel, válassz professzionális tisztítószert. Ma már kifejezetten erre a célra kifejlesztett függönyfehérítő porok is kaphatók az üzletekben.

Szőnyegtisztítás

Érthető módon a házi praktikák tárháza e téren nem olyan széles, mint a ruhák vagy egyéb, a lakásban található textíliák esetén, de azért itt is olvashatsz majd néhány jó tippet a házilagos folteltávolításra. Teljes, általános tisztítás esetén azonban inkább részesítsd előnyben a professzionális tisztítószereket, a profi, illetve félprofi eszközöket.

Tégy a szürkeség ellen! - függönyök, szőnyegek tisztítása

Alapvetően négyféle módszert különböztetünk meg. Az első az ún. extrakciós tisztítás, mely során a takarítógép vegyszeres permettel itatja át a szőnyeget, majd a tisztítás második szakaszában ezt a vegyszeres oldatot az általa feloldott szennyeződéssel együtt el is távolítja a szőnyegből. Erre a célra vásárolhatunk saját takarítóeszközt, de bérelhetünk is nagyobb teljesítményű, ezáltal jobb hatásfokkal működő takarítógépet. Szintén elterjedt a samponozás, mely során súrológép segítségével habot képezünk a szőnyegen, átdörzsöljük vele a szőnyeg teljes felületét, majd eltávolítjuk azt, és a tisztítás utolsó fázisában átöblítjük a szőnyeget. A szárazhabos, Bonett-eljárás esetén kevésbé nedvesedik át a szőnyeg, és az egyes munkafázisok is rövidebbek. Ezzel együtt a fenti módszerek mindegyikénél szükség van tisztítógépre, és csak a teljes száradást követően lehet újra birtokba venni a drapériát. Ez bizonyos esetekben szinte kivitelezhetetlen, ilyenkor célszerű az időtakarékosabb és kizárólag általános háztartási eszközöket igénylő száraz poros tisztítást választani, mely során a szőnyeget egyenletesen behintjük a speciális, kimondottan erre a célra kifejlesztett szőnyegtisztító porral, majd egy kefe vagy seprű segítségével egyenletesen eldolgozzuk a felületen. Kicsit állni, “ülepedni” hagyjuk, végül alaposan kiporszívózzuk a szőnyegből.

Amennyiben nem a szőnyeg teljes felületét akarod kitisztítani, csupán egy-egy éktelenkedő folttól szeretnél megszabadulni, akkor már jobb eséllyel bevetheted az alábbi praktikák valamelyikét:

Általános foltok:
• Ecet és szappanos víz fele-fele arányú keverékével veheted fel a harcot ellenük
• Keverj össze egy teáskanálnyi 3%-os hidrogén-peroxidot egy kis borkővel vagy hagyományos fogkrémmel. Puha ronggyal dörzsöld a krémet a foltra, majd vizes szivaccsal mosd ki belőle a szert.

Kávé vagy tea:
Csak egy kis sörre lesz szükséged. Finoman dolgozd be az anyagba, és várj, míg megszárad. Néhányszor ismételd meg a műveletet, míg a folt el nem tűnik.

Bor:
Itasd fel papírtörlővel a folyadékot a szőnyegből, majd szórd be szódabikarbónával. Hagyd rajta minimum egy órát, végül alaposan porszívózd át a folt helyét.

Gyümölcslé:
Itt is papírtörlővel kezdj, hogy a lehető legkevesebb ivódjon be a szőnyeg belsejébe. Töröld át a foltot egy nedves szivaccsal, aztán nyomj rá egy kis borotvakrémet. Vizes ruhával töröld tisztára.

Zsírfolt:
Szórj rá hintőport, és várj egy fél napot, hogy a hintőpor magába szívhassa a zsírt, majd porszívózd ki a foltot. Amennyiben nincs hintőporod, használhatsz helyette szódabikarbónát, kukoricakorpát vagy kukoricakeményítőt is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a régi, beszáradt foltok ellen ezek a módszerek már kevésbé lehetnek hatásosak, sőt egyes esetekben károsíthatják is az anyag szövetét vagy kiszívhatják a színét. Mivel az alapszínnél világosabb folt még feltűnőbb a szőnyegen, mint a sötét szennyeződés maga, ajánlatos egy kevésbé látható helyen próbát végezni, mielőtt nekidurálnánk magunkat a foltnak.

Mielőtt belekezdenél a nagytakarításba, vedd figyelembe szőnyeged típusát és anyagát, a szennyeződés jellegét és mértékét, valamint a szőnyeg korát, illetve azt is, hogy mikor volt utoljára tisztítva. Amennyiben kényes, speciális kezelést igénylő szőnyeggel rendelkezel, tisztítását, foltmentesítését inkább bízd szakemberre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top