nlc.hu
Otthon

3 érv a mikroszálas törlőkendők mellett

Van élet a papírtörlőn túl: 3 érv a mikroszálas törlőkendők mellett

A papírtörlők ideje úgy tűnik, leáldozóban van, átveszi a helyüket a mikroszálas törlőkendő.

Emlékszem a pillanatra, amikor a papírtörlők elkezdtek terjedni, mert anyukám felhívott lelkendezve, hogy végre kidobhatja a régi textilpelenkáinkat, amiket még babakorunkból megtartott takarításhoz. A mindenféle női nevekkel ellátott papírtörlőkkel számtalan szóvicc is született, így örökre az életünk részei maradnak, de azért be kell látnunk, hogy nem a legköltséghatékonyabb és nem is túl környezetkímélő a használatuk. Úgyhogy itt az ideje, hogy egy lépcsővel feljebb lépjünk és a mikroszálas kendőknek adjunk egy esélyt. Van három érvünk is a mikroszálas törlőkendők mellett.

1. Újra felhasználható

Vegyük az első és legfontosabb szempontot, ami miatt a mikroszálas törlőkendők mellett tesszük le a voksot: újra felhasználhatók. Simán bedobhatók a mosásba, hogy a következő takarításnál megint görnyedjünk kedvünkre a kád felett és tisztítsuk ki a segítségükkel. Így aztán a papírpazarlást is csökkenthetjük és hosszú távon a pénztárcánkat is jobban kíméljük, mint a papírtörlőkkel.

Női kéz gumikesztyűben sütőt takarít

A mikroszálas törlőkendő előnyei (Kép: Getty Images)

2. Jobban működik, mint a papír vagy a pamut

Mondhatnád, hogy az első ponthoz elég, ha a gyerek textilpelenkáját használjuk, pedig nem: az anyaga miatt a mikroszálas törlőkendő jobban működik, mint papír vagy pamut társai. Ana Andres, a londoni TidyChoice takarítócég alapítója szerint a mikroszálas kendők több millió apró rostot tartalmaznak (innen a „mikroszál” kifejezés), amelyek enyhén pozitív töltéssel rendelkeznek, így vonzzák a szennyeződéseket és a koszt. Mivel a mikroszálak olyan kicsik – egy szál 100-szor finomabb, mint egy hajszál, és az átmérője nagyjából egy pamutszál egyharmada –, olyan repedésekbe és résekbe tud behatolni, ahová a papírtörlő és a pamutrongyok nem. A szálak megnövekedett felülete több vizet is képes megtartani, mint egy normál rongy vagy szivacs, így lesz sokkal nedvszívóbb a törlőkendő.

3. Kevesebb baktérium kevesebb vegyszerrel

A mikroszálas törlőkendő csodája az is, hogy ahelyett, hogy egyszerűen csak a port, a szennyeződéseket és a baktériumokat elkenné, mozgatná a felületen, a mikroszálas anyag ezeket a dolgokat felszedi (a kiömlött folyadékokról nem is beszélve). Ez azt is jelenti, hogy a hatékony tisztításhoz vagy a fertőtlenítéshez nem feltétlenül van szükség tisztítószerekre, vegyszerekre, ami a környezet és az egészségünk szempontjából is remek hír. A mikroszálas anyagok baktériumok elleni hatása már 2002-ben hivatalosan elismertté vált, amikor a Kalifornia Egyetem tanulmányában kiderült, hogy a mikroszálas felmosórongyok használata a hagyományos pamut mopok helyett 99 százalékos baktériumcsökkenést eredményez. Ráadásul sokkal könnyebbek és ergonomikusabbak, mint a hagyományos felmosók, és nem kell állandóan vízbe mártani, kifacsarni őket. Itt az ideje tehát átállni a mikroszálas takarításra, a pénztárcánk és a bolygó is meg fogja köszönni ezt a döntést.

Mosol te rendesen?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top