nlc.hu
Otthon

Mosás gyakoriság

5 dolog a lakásban, amit gyakrabban kéne mosnod

Hiába figyelünk oda a lakásunk tisztán tartására, vannak dolgok, amikről könnyen megfeledkezünk, és nem is gondoljuk, mennyi baktérium rejtőzhet bennük!

Természetes, hogy a ruháinkat gyakran mossuk, magától értetődő, hogy mikor van erre szükség. Ám a lakásunkban bizony vannak olyan dolgok, amiknél nem ennyire egyértelmű a dolog, hiszen nem látszanak koszosnak, ezért miért is mosnánk ki őket? Pedig ki kéne ám! Nagy eséllyel gyakrabban, mint ahogyan szoktuk! Máris mutatjuk, mik ezek.

Konyharuha

Talán bele sem gondolunk, mennyi mindenre használjuk a konyharuhákat. Letöröljük vele a konyhapultot, az étkezőasztalt, beletöröljük a kezünket a konyhai teendők során, eltöröljük vele az elmosogatott edényeket… és még sorolhatnánk. Jó eséllyel ezeket nem ugyanazzal az egy anyagdarabbal tesszük, de ha többet használunk, akkor is naponta érdemes cserélni őket, hiszen remek közeget nyújtanak a baktériumoknak, amik a segítségükkel rögtön az ételeink közelébe kerülnek.

Törölköző

A legtöbben hallottuk már azt a tréfás megjegyzést, hogy minek kimosni a törölközőt, ha úgyis csak a frissen mosdott testünkkel érintkezik? Természetesen tudjuk, hogy ettől még szükséges a törölközők mosása, de lehet, hogy nem elég gyakran mossuk őket. Az esetükben a nedvesség segíti elő a bacik gyors szaporodását, ezért 3 naponta érdemes lecserélni azt a törcsit, amit fürdés után használunk. Tippjeinkkel pedig nem csak tiszták, de puhák is lesznek a régi törölközők is.

Te elég gyakran mosol?

Fontos, hogy a kevésbé szembetűnő dolgokat se felejtsük el kimosni otthon (Fotó: pexels)

A kéztörlők esetében pedig egyáltalán nem mindegy, hogy hány személy használja, ha csak mi, egyedül, akkor elég azt is 3 naponta cserélni, ha többen vagyunk a családban, akkor viszont naponta érdemes.

Fürdőszobaszőnyeg

A fürdőszobai szőnyeg vagy kilépő kevésbé van szem előtt, ezért lehetséges, hogy ritkábban jut eszünkbe a tisztítása, pedig a nedvesség és a fürdőszobai pára miatt ez is kedvez a baciknak, hetente érdemes kimosni, hogy higiénikus legyen.

Ágynemű

Mivel az ágyba jó esetben, tisztán fekszünk bele, az ágynemű sokáig tisztának tűnik, azonban az éjszaka folyamán, ha nem is észleljük, de megizzadunk, amit a textil elnyel. És ott vannak az elhalt hámsejtjeink is, amiket szintén nem látunk, de rengeteg problémát, allergiás reakciót okozhatnak. Mindezek miatt fontos, hogy legalább hetente lecseréljük az ágyneműt és természetesen a lepedőt is. És a párnák rendszeres mosására is érdemes odafigyelni.

Ágytakarók, plédek

Az ágytakaróval és a plédjeinkkel ritkábban érintkezünk, csak ágyazáskor, vagy ha fázunk, ezért bebugyoláljuk magunkat egy plédbe, ezért könnyen elfeledkezhetünk a tisztításukról. Pedig ezeknek is szükségük van a mosásra, nagyjából 3 havonta, ha pedig gyakran használjuk a plédeket, akkor természetesen mosni is sűrűbben érdemes. Valamint a díszpárnák mosásáról se feledkezzünk meg.

Szuper háztartási tippek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top