Otthon

Eláruljuk, milyen gyakran kell mosni a díszpárnákat

Kínzó kérdés, hogy a kanapén heverő díszpárnákat mikor kellene kimosnunk. A szakértő elárulja a választ.

Naná, hogy ki kell mosni a díszpárnákat is, ha eddig nem tetted, akkor gyorsan pótold! Persze nem ugyanúgy használjuk ezeket, mint az alvópárnáinkat, ezért a koszolódás is kisebb mértékű, de azért nekidőlünk utcai ruhában, és a fejünket is gyakran rátesszük tévézés közben, amikor elnyúlunk a kanapén. Van a díszpárnákban kosz bőven, még akkor is, ha amúgy nem annyira látszik rajtuk, mert mondjuk pont sötét színű huzattal vettük őket.

Bevallom töredelmesen, én nagyon ritkán mosom ezeket a párnákat, valahogy mindig kimaradnak a szórásból, mert a fejemben eddig olyan tárgyak voltak, mint mondjuk a dobozka a könyvespolcon vagy a váza a szekrény tetején. Csak akkor húztam le a huzatot róluk, és dobtam a mosógépbe, ha épp látható szennyeződést vettem észre rajtuk, mint például kakaófoltot, amit a legkisebb gyerekem előszeretettel kent beléjük a szájáról. De most, hogy olvastam egy takarítócég vezetőjének, John Mahdessianak a tanácsait, máris mennek a mosásba a díszpárnáim.

Milyen gyakran kell mosni a díszpárnát?

Attól függ, hogy lehúzható huzat van-e rajta – mondja a specialista. – A huzatokat gyakrabban kell mosni, 2-4 hetente, használattól függően. Magát a párnabelsőt viszont legalább egyszer egy hónapban ki kell mosni. Úgyhogy ha nem lehúzható a huzata, akkor azt jegyezd meg, hogy havonta dobd be a mosógépbe az egész párnát.

mosás díszpárna tanács

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/DESIGNECOLOGIST

Mahdessian azért hozzáteszi, hogy nem mindegy, hogyan mossuk a párnákat. Először győződjünk meg róla, hogy milyen hőmérsékleten javasolja a gyártó a huzat és a párnabelső mosását, nehogy elveszítse párnajellegét a mosás végére, mert tönkretesszük benne a tölteléket. A legbiztosabb, ha először kímélő mosással, langyos vízzel mossuk a párnákat.

Ha már kimostad egyszer langyos vízzel a párnákat, akkor tedd vissza a mosógépbe melegebb programra, hogy a kórokozókat biztos kiirtsd belőlük. Ha pedig nagyon kényes anyagból készült a párna, akkor válaszd a kézi mosást, és felakasztva szárítsd meg.

Mi a helyzet a szárítással?

A szakértő szerint a legjobb, ha nem használjuk a szárítógépet díszpárnák esetében, de ha minden kötél szakad, és muszáj bedobni őket a gépbe, akkor olyan programot válasszunk, amely alacsony hőmérsékleten szárít. És vegyük ki, mielőtt lejárna a program, így elkerülhetjük, hogy összemenjenek a díszpárnáink.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top