nlc.hu
Otthon

Meglepő: ilyen gyakran kell kimosni a párnákat

Meglepő: ilyen gyakran kell kimosni a párnákat

Nem szabad elbliccelni a párnamosást, mert igazi baktériumtenyészet válhat belőlük. Ugye ezt te sem akarod?!

A legtöbb párnán található egy címke is, amin a mosási útmutató van feltüntetve, de ezt nagyon kevesen veszik figyelembe. Sokan azt gondolják, a huzat kellő védelmet nyújt, és nem kell annyiszor mosni a párnákat, a sok mosás amúgy is tönkreteszi őket.  

Tegyük tisztába a párnamosást!

A párnahuzatok pamutból vagy más, könnyű anyagból készülnek, amik NEM nyújtanak védelmet a  a szennyeződésekkel szemben.

„A párnahuzat ellenére a párna tömve lehet poratkákkal, testnedvekkel és a nyálból származó baktériumokkal” – mondja Mary Marlowe Leverette takarítási szakértő.

„A párna olyan mennyiségű port, penészgombát, baktériumot, allergén anyagot és elhalt bőrsejtet is eltud magában raktározni, amitől egy bizonyos idő eltelte után akár meg is duplázódhat a súlya” – írják a Clean My Space szakemberei.

A jó hír az, hogy a párnák mosása meglepően egyszerű feladat!

Ha cipzáras párnahuzatot használsz, akkor van egy remek hírünk, ugyanis Martha Stewart szerint ez esetben elég évente csak kétszer kimosni a párnákat, bár maguk a párnahuzatok havi mosást igényelnek.

Milyen esetekben kell gyakrabban mosni a párnákat?

„Ha lefekvés előtt arckrémet használsz, vagy ha zsíros a bőröd, fejbőröd, akkor gyakrabban kell mosni a párnákat azok frissességének és tisztán tartásának érdekében” – mondja Mary Zeitler fogyasztóvédelmi kutató. Ugyanígy, ha háziállattal alszol, vagy ha megfáztál vagy valamilyen fertőző betegséged volt, mindenképp mosd ki utána a párnád. Aki nem használ párnahuzatot, annak havonta vagy minden második hónapban érdemes kimosni a párnáját!  

Párnamosás - Milyen gyakran mossuk?

(Fotó: unsplash)

Hogy álljunk neki?

Fontos, hogy ellenőrizd a címkén található használati útmutatót. Zeitler tanácsa: „A legtöbb párna mosógépben mosható, de például a memóriahabos nem.” A szakember azt javasolja, hogy a toll- és szintetikus anyagú párnákat az anyag szempontjából biztonságosnak tartott legmelegebb hőfokon kell mosni, lehetőleg két párnát egyszerre. „Ez segít egyensúlyban tartani a mosógépet centrifugálás közben” – mondja. Fontos, hogy folyékony mosószert használj, kímélő programot és alacsony fordulatszámon centrifugálj.

Ha van szárítógéped, akkor a párnákat alacsony hőfokú programmal szárítsd meg, ha nincs, akkor marad a hagyományos teregetős módszer.

Mi a helyzet a memóriahabos párnákkal?

A memóriahabos párna nem bírja a mosást, ezért mosógép helyett kapd elő a porszívót és porszívózd ki.

Ha a memóriapárnán kisebb-nagyobb foltok is vannak, akkor egy jól kicsavart, szappanos-vizes törlőruhával tudod megtisztítani, de ne ázzon át maga a párna. Töröld szárazra és hagyd száradni, vagy tedd szárítógépbe, és használj nem meleg vagy csak levegővel szárító programot 20 percen keresztül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top