nlc.hu
Otthon

Új ruha mosása

Ezért mosd ki feltétlen az új ruhát!

Mielőtt felvennéd, öblítsd át az újonnan vásárolt ruhád! Hogy miért van erre szükség? Ha eddig nem tetted, akkor most meggyőzünk!

Sokan azért mossák ki az újonnan vásárolt ruhákat, mert előtte sokan felpróbálták, de vannak, akik erre ügyet sem vetnek. Most szakemberek győznek meg arról, miért érdemes első használat előtt átmosni az újonnan vásárolt ruhadarabot!

Új ruhadarab vs. kiütések

„Ha vörös kiütéseket észlelünk a hónalj és a nyaki rész körül, az könnyen lehet egy új ruhától is” – mondja dr. Susan Nedorost dermatológus.

Hogy lehetséges ez? A dermatológus egyszerű és érthető magyarázatot ad erre: a ruhákat gyártó nagyvállalatok elsősorban diszperziós festékeket használnak a ruhadarabok előállításához, többségében poliészterekben és nejlonokban. „Amikor ruházatból eredő allergiás dermatitist vizsgálok – amivel gyakran szembesülök munkám során –, az általában a diszperziós festékektől származik” – mondja el tapasztalatait a dermatológus.

Új ruhák mosása

(Fotó: unsplash)

„Ha egy beteg megkeres, és kiütések vannak a tarkóján és a hónalja körül, az első kérdésem, hogy mit visel edzéskor” – mondja Nedorost, aki szerint az allergiás, kellemetlen kiütések csökkenthetők vagy épp megelőzhetők, ha az újonnan vásárolt edzőruhát első használat előtt kiöblítjük.  

Egyéb, káros kémiai vegyületeket is tartalmaznak a ruhák

Egy 2014-es kutatás során a Stockholmi Egyetem kutatócsoportja 31 kiskereskedelmi üzletben vásárolt ruhamintát vizsgált be. A 31 minta közül 29-ben találtak egy „kinolin” nevű kémiai vegyületet, ami rákkeltő anyagként van kategorizálva az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint.

Ulrika Nilsson, a Stockholmi Egyetem kutatóinak egyike a nitroanilineket és a benzotiazolokat is kiemeli, mint két további kémiai vegyületet, amiket tartalmazhatnak a ruhadarabjaink. Különböző laboratóriumi vizsgálatok elvégzése után a kutatók arra jutottak, hogy a két vegyület káros az egészségünkre, sőt, a rákos sejtek burjánzását is elősegítik.

A kutatók egyöntetű véleménye, hogy első viselés előtt az a legjobb döntés, ha átmossuk a ruháink, hiszen így a legnagyobb az esélye annak, hogy eltávolítsuk vagy legalább csökkentsük azokat a felesleges vegyi anyagokat, amikkel kezelik a ruhákat. Ezzel aztán kisebb lesz az esélye annak is, hogy bőrkiütések, allergiás reakciók jelentkezzenek a testünkön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top