nlc.hu
Trend

Új ruhák mosása

Meglepő okok, amiért az új ruhákat ki kell mosni

Ha esetleg kaptál karácsonyra új ruhát, akkor most eláruljuk, miért kell kimosni. Nem is gondolnád, mennyire fontos, hogy kiöblítsd használat előtt!

Hogy miért érdemes kimosni az új ruhákat, mielőtt felvesszük, annak három meglepő oka is van.

Ruhafesték

Az új ruhák felületén gyakran marad egy kis mennyiségű festék, amely nem szívódott fel a festési folyamat során. Ha nem mosod ki az új szerzeményed, mielőtt felvennéd, a laza festék átkerülhet a bőrödre vagy más ruhákra. A ruhafesték vegyszer, ami kiütésszerű bőrbetegséghez, az úgynevezett allergiás dermatitishez is vezethet. A ruhák viselés előtti kimosása a legegyszerűbb módja annak, hogy eltávolíts minden esetlegesen irritáló ruhafesték maradványt, ami az anyagon maradhat.

Új ruhák mosása

(Fotó: Getty Images)

Baktériumok és kisebb kártevők

Nem lehet tudni, mi lehet az új ruha anyagában. Ha a terméket mások is felpróbálták a vásárlás előtt, könnyen előfordulhat, hogy baktériumokat, vagy akár apró rovarokat, például tetveket hordoznak. Ahelyett, hogy a véletlenre bíznád, egyszerűen mosd ki az új ruhád forró vízben, hogy eltávolítsd az anyagban megbúvó baktériumokat és/vagy kártevőket.

Vegyszerek

A gyártás során az új ruhákat mindenféle vegyszerrel kezelik, hogy megvédjék őket szállítás közben. A vegyi anyagok közé tartoznak a folttaszító, színkötő és gyűrődésgátló anyagok. Amikor a ruhákat nagy távolságra szállítják, a gyártók karbamid-formaldehiddel is kezelhetik, hogy megakadályozzák a penészképződést az anyagon. Biztosan nem szeretnéd, hogy a bőröd ezekkel az anyagokkal érintkezzen, szóval ez egy elég komoly ok arra, hogy kiöblítsd az új ruhád, mielőtt felvennéd!

Tippek az új ruhák első mosásához

  1. Külön mosd az új ruhákat. Így elkerülheted, hogy a vegyszerek és festékanyagok más mosnivalókkal keveredjenek.
  2. Az új törölközőket és ágyneműket is mosd ki első használat előtt.
  3. Mosd ki a turkálókban vásárolt ruhákat is. Bár a használt árukat általában kitisztítják az eladás előtt, a biztonság kedvéért így is tanácsos kimosnod őket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top