nlc.hu
Otthon

Új ruha mosása

Te kimosod az új ruhákat, mielőtt először felveszed őket? Nem? Pedig kellene

Ha eddig nem vetted komolyan, most jó alaposan vésd az eszedbe: az újonnan vett ruhát mindig ki kell mosni, mielőtt megmutatnád benne magadat a nagyvilágnak!
Mosás

Sok-sok évvel ezelőtt, a Doktor House fénykorában egy valamit biztos megtanulhattál, már azon túl, hogy mindenki hazudik: az új ruhának elsőként mindig a szennyeskosárban kell landolnia. Az epizód pontos részleteire nem emlékszem, de az biztos, hogy az újonnan vásárolt nadrág okozta az adott probléma gyökerét, ami vásárlás előtt nem lett kimosva, pedig alapszabály: a friss darabokat mindig meg kell küldeni a mosógépbe legalább egy rövid program erejéig. 

Mindez nem paranoia, hanem színtiszta tudomány, a gyártási folyamat során ugyanis vegyszerekkel kezelik a textíliát, amik irritációt, vagy rosszabb esetben akár mérgezést is okozhatnak, ha a bőrön keresztül beszivárognak a szervezetbe. Lee W. Johnson, az Old Bull Lee férfiruházati cég alapítója, a Huffington Postnak elmondta, hogy az élénk színű festékek pigmentjeiben gyakori szereplő az ólom, de akár említhetnénk a formaldehidet is, ami egy rákkeltő anyag, viszont használatos ezen a területen. A PFC, azaz a perfluor-karbonok üvegházhatású gázok szintén jelen vannak a ruhaiparban ahogyan az AZO diszperz festék is – ez rákkeltő és extra könnyen felszívódik a bőrön keresztül, kontakt bőrgyulladást okozva. 

Dr. Azadeh Shirazi bőrgyógyász szerint a kinolintól is érdemes óvakodni, mert a poliészterek egyik gyakori összetevője, és bőrgyulladással járó irritáció mellet az orrot, a szemet és még a torok nyálkahártyáját is piszkálhatja. 

Ez azonban nem az egyetlen oka a javaslatnak, Johnson elmagyarázta, hogy a ruhagyárak sok esetben olyan nagyforgalmú ipari területen találhatóak, ahol nagy az emberek, a teherautók és a gyártás koncentrációja, ráadásul a szellőztetés sem feltétlenül jól megoldott. Úgy fogalmazott, hogy „megkérdőjelezhető a levegő minősége”, hiszen a nyitott ablakokon keresztül ezek a szennyező anyagok könnyen bejutnak a gyártósorra, ahol megtapadnak a szöveteken, amik aztán a bőrrel érintkezve újabb kellemetlenségeket szülhetnek. 

Komoly fenyegetés 

Könnyen lehetne legyinteni, hogy ó, az én bőröm nem érzékeny, de itt azért ennél többről van szó. Az anyagokkal való közvetlen érintkezés potenciális allergia forrás, ami jó esetben „csak” vörös, viszkető/égő kiütésekkel jár, dr. Loretta Ciraldo bőrgyógyász szerint azonban így is elég nagy galibát tudnak okozni. Azt mondja, hogy az izzadás és a túl szűk ruházat okozta súrlódás hozzájárulhat ahhoz, hogy az irritációt vagy allergiát kiváltó festékek és vegyi anyagok a bőrbe jussanak, mert kiütköznek a verejtékezéstől. Tehát, ha viszketsz a vadiúj ruhádban, joggal gyanakodhatsz erre. 

Dr. Shirazi a lapnak hangsúlyozta, hogy a kontakt dermatitis hiperpigmentáció formájában is megjelenhet, és elsősorban a hónalj, ágyék, derék és mell alatti területeket érintheti, itt ugyanis a bőrredőkben könnyen megülnek ezek az anyagok.

Abban mindkét szakember egyetértett, hogy általában az ekcémára hajlamos bőr hamarabb megérzi az ilyesmit, de a bőrérzékenység egyenes arányban mozog a mosatlan ruhák számával, vagyis lehet, hogy egy ilyen alkalom még nem fog problémát okozni, de a tizedik már igen.  

Moss jól! 

Az előmosás tehát nemcsak sztárallűr, hanem egy komoly allergénforrás megszüntetése is, ezért nem mindegy, hogyan csinálod. Johnson azt javasolja, hogy fordítsd ki a ruhákat, hogy a színük sokáig szép maradjon (ez egyébként minden egyes mosásra igaz) és egy alacsonyabb hőfokon mosd ki őket (20-30 fokon, nyilván attól függően, mit tud a masinád), ha pedig lehetőséged van rá, akkor egy szintén kevésbé megterhelő szárító programot is tolj át rajta. A szövetre tapadt koromdarabok és vegyi anyagok így könnyedén leoldódnak a szálakról.

Ha kényes darabról van szó, akkor pedig marad a kézi megoldás, ahogyan a nagyi csinálta: gyors kéz közötti mosószeres öblítés a csapban vagy a lavórban, ami talán picit lassabb, de ugyanolyan hatékony. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top