nlc.hu
Otthon

Ruhamosás megfelelő hőfokon

Eddig rosszul mostad ki a ruhát, és nem is tudtál róla

Hogy kell jól mosni? Milyen hőfokot javasolnak a szakértők? Melyik mosási forma a legtakarékosabb és legkörnyezetkímélőbb? Nézzük!

Ha mosásról van szó, a legtöbben egyszerűen bedobjuk a ruháinkat a mosógépbe anélkül, hogy sokat gondolkodnánk a víz hőmérsékletén. A víz hőmérséklete azonban jelentősen befolyásolhatja a ruhák tisztaságát és élettartamát is.

Mikor használjunk forró vizet?

Nem hiába vannak a mosógépben különböző vízhőmérséklet-beállítások. A mosás során használható legjobb hőmérséklet a mosandó ruha típusától, anyagától és a szennyeződéstől függ. A forró víz (50 fok vagy efölött) a leghatékonyabb a szennyeződések és foltok eltávolítására. „Mindig azt tanácsoljuk, hogy az adott szövetre vonatkozó ajánlást vegyék figyelembe az emberek, és ennek megfelelően a lehető legmagasabb hőfokon mossanak” – mondja Mary Gagliardi takarítási szakértő. A forró víz a leghatékonyabb a foltok, szennyeződések és baktériumok eltávolítására fehér ruhákból, pelenkákból és erősen szennyezett ruhákból, például egyenruhákból vagy sportruházatból. Ez azonban egyes szövetek roncsolódását vagy kifakulását is okozhatja. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egy bizonyos ruhadarab kimosható-e forró vízben vagy sem, ellenőrizzük a ruhacímkén a konkrét mosási utasításokat. Fontos megjegyezni azt is, hogy a meleg víz fogyasztja a legtöbb energiát, így ez van a legnagyobb negatív hatással a környezetre és a pénztárcára.

Mikor használjunk meleg vizet?

A legtöbb egyéb ruházati cikk esetében a meleg víz (30-40 Celsius-fok) biztonságos választás. A meleg víz még mindig hatékonyan tisztítja a ruhákat anélkül, hogy károsítaná azokat, és a legtöbb pamut, len és szintetikus szövethez alkalmas. A meleg víz jó középút lehet a legtöbb ruha számára, mivel nem okoz annyira kifakulást vagy zsugorodást, de még mindig jó tisztítást biztosít. „A hőmérséklet növekedésével a hőenergia növekszik, ami hozzájárul a jobb tisztításhoz” – mondja Gagliardi. Ennek ellenére érdemes ellenőrizni a ruházaton lévő címkéket, és megmérni a mosószer mennyiségét, hogy megbizonyosodjunk arról, megfelelő lesz az anyaghoz, a szennyeződés szintjéhez, a víz hőmérsékletéhez és a mosógép típusához. 

Ruhamosás megfelelő hőfoka

Fotó: Getty Images

Mikor használjunk hideg vizet?

Isabel Aagaard, a LastObject alapítója szerint a hideg vízben történő mosás a legjobb választás az energiafogyasztás csökkentése és a szénlábnyom minimalizálása érdekében.

„A mosógép működéséhez felhasznált energia körülbelül 90 százalékát a víz melegítése fogyasztja el” – mondja. A hideg vizes (30 fokos mosás vagy annál alacsonyabb) mosás óriási előnye, hogy nem fakítja ki a ruhákat, és nem is zsugorodnak össze a mosási program alatt. A szakember szerint a fehérneműket, gyapjúszöveteket nyugodtan mossuk ebben a programban. Van azonban egy hátránya a hideg vízben való ruhamosásnak. „Az az, hogy a ruhák nem lesznek túl tiszták” – mondja Gagliardi. A szappan vagy a mosószer nem működik olyan jól, ha a víz hőmérséklete 30 fok alatt van, ezért nem mindig a legjobb választás foltos vagy különösen szennyezett ruhadarabokhoz. A szakember azt javasolja, ha a hideg mosást részesítjük előnyben, akkor adjunk a mosószerhez fehérítőt vagy színbiztos folteltávolítót, hogy javítsuk a mosószer teljesítményét.

Summa summarum: ha mélyebb tisztításra van szükség, akkor magas hőfokon mossuk a ruháinkat, ellenkező esetben elég a hideg vizes mosás, ami nemcsak takarékos, de környezetkímélő is. Mindig ellenőrizzük, melyik ruhadarabnak milyen mosási hőfokot ajánlanak a gyártók, és ez alapján csoportosítsuk mosásra a ruháinkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top