nlc.hu
Trend

Télikabát mosás

Ilyen gyakran kellene kimosnod a télikabátodat

Nem, sajnos általában nem elég csak egyszer, a szezon elején kimosni vagy kitisztíttatni a télikabátokat.

Egy friss – és persze természetszerűleg brit – kutatás szerint szerint minden ötödik ember évente csupán egyszer mossa ki a télikabátját, a megkérdezettek 17 százaléka pedig bevallotta, hogy soha nem mossa ezt a ruhadarabot. 

„Télen jellemzően több réteget viselünk, és a kabátunk a legkülső réteg, ami nem szennyeződik be annyira az izzadságtól, mint a ruháink – magyarázta Sarah Dempsey mosodai szakértő a Bristol Live-nak. A szakember kiemelte ugyanakkor, hogy ettől még nagyon is szükség van a télikabátok rendszeres mosására vagy tisztíttatására. – Számos tényezőtől függ (a szükséges gyakoriság), többek között az anyagtól, a színtől, a rosttartalomtól, a hordás gyakoriságától és attól is, hogy az utolsó viselés óta hogyan tároltuk.”

Télikabát mosás

Fotó: Getty Images

A gyapjút öntisztító anyagként írják le, mivel keratint tartalmaz, amely elpusztítja a szagokat okozó baktériumokat, így ezeknek a kabátoknak általában csak egyetlen tisztításra van szükségük szezononként. Azonban ha gyapjú- vagy kasmírkabát anyaga selymet is tartalmaz, előfordulhat, hogy gyakrabban kell tisztíttatni, hogy megőrizze puhaságát. Abban az esetben pedig, ha egy gyapjúkabát elázik, fontos, hogy teljesen kiszárítsuk, mielőtt eltennénk. 

A bőrkabátokat évente legalább egyszer-kétszer ki kell tisztítani, de gyakori viselés mellett ennél gyakrabban is igényelheti.  A szakember azt tanácsolja, hogy ezeket a kabátokat enyhe mosószeres oldatba mártott nedves ruhával vagy bőrtisztítóval törölgessük át.

A pufikabátokat, parkákat szezononként legalább kétszer javasolt kimosni, gyakori viselés mellett akár ennél többször is. Mielőtt azonban bedobnánk a mosógépbe, mindenképp ellenőrizzük, hogy szintetikus anyaggal vagy tollal van töltve. A szintetikus töltetű kabátokat a mosógépen is ki lehet mosni, a tollkabátok azonban professzionális tisztítást igényelnek.

A szakértő hozzátette még, hogy a kabátokat zárt szekrények vagy dobozok helyett érdemes a szezonban, de azon kívül is inkább levegős, hűvösebb helyen tárolni, hogy rendesen tudjanak szellőzni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top