nlc.hu
Trend

Télikabát mosás rendszeresség

Ilyen gyakran kellene mosnod a télikabátot

A télikabát rengeteg szennyeződéssel találkozik egy nap folyamán, tehát fontos, hogy rendszeresen kimosd, még akkor is, ha minimális az esélye, hogy emiatt kapsz el valamilyen betegséget. Eláruljuk, mennyi az annyi!

A külvilág, különösen a tömegközlekedés potenciális kórokozóforrás, akár egyetlen utazás során is rengeteg olyan felülettel érintkezhet a kabátod, ami nem feltétlenül tiszta. Bár a hétköznap hordott ruhákat az ember hamar a szennyesbe dobja, a télikabát nem gyakori vendég a mosógépben, a Buffalo Egyetem munkatársai szerint az emberek 38%-a évente csak egyszer (vagy annál is ritkábban, azaz sohasem) mossák ki a kabátjukat.  

Télikabát

Fotó: Getty Images/licsiren

Dr. Thomas A. Russo, a kutatás vezetője úgy nyilatkozott a Huffington Postnak, hogy kevés az esélye annak, hogy a kabátunkról valamilyen fertőzést összeszedjünk, ám a potenciál ott van, és ezt nem szabad elfelejteni. Hozzátette, hogy kint leginkább a hepatitis A- és B vírusok, a staphylococcus baktériumok, a salmonella hadart és salmonella typhimurium elnevezésű mikroorganizmusok telepedhetnek meg a kabáton, ezek mind elsősorban bélrendszeri problémákat okoznak, ehhez azonban nagy utat járnak be. A kabátról a kézre kell jutniuk, onnan a szájba, és úgy a belekbe, vagyis minimális az esély arra, hogy végül panaszt okoznak. Épp ezért a legnagyobb veszélyt sok esetben nem is a kórokozók, hanem az allergének jelentik, mint amilyen a poratka, a háziállatok szőre, vagy a penészedés, ugyanis, ha a kabátot szezonon kívül nem a megfelelő körülmények között tárolod és magába szívja a párát, nedvességet. 

A pontos szám

Dr. Jameela Yusuff, a SUNY Downstate tisztifőorvosa szerint szezononként legalább három-öt alkalommal érdemes kimosni a télikabátot, sőt, külön kiemelte, hogy az olyan ruhadarabokat, amik gyakran érintkeznek liftgombokkal, kilinccsel vagy kapaszkodó oszlopokkal – azaz a kesztyűt, a sapkát és sálat – heti rendszerességgel illik kimosni.  

A szakértők ezt a számot minimum ajánlásként lőtték be, ha gyakran jársz tömegben, sok ember lélegzik rád, vagy egyszerűen csak hamar koszolódik a kabátod (ezt az ujjánál tudod a legjobban csekkolni), akkor természetesen ennél gyakrabban is bedobhatod a gépbe. A mosásnál mindig figyeld, hogy a kabát hány fokon mosható, lehet-e szárítózni, vasalni, összefoglalva: keresd a címkén található ajánlást. A szakértők egyébként azt ajánlják, hogy a mosási útmutatón szereplő legforróbb vízben küldd meg a a mosógépben, hogy biztos lehess abban, hogy a felületén megtapadt kórokozók valóban elpusztulnak. És ha van lehetőséged szárítót használni, akkor azt is tedd meg a biztonság érdekében.  

Ha pedig kizárólag vegytisztításra van mód, akkor ne sajnálj rá költeni, vidd el a tisztítóba, és semmiképp ne próbálkozz a mosógéppel, mert csúfos véget érhet a kabát és a gép találkozása. Tisztíttatni még mindig olcsóbb, mint újat venni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top