nlc.hu
Otthon

Szennyes ruha kiválogatása

Lehet, hogy egész idáig nem jól válogattad szét a szennyes ruhát?

Vannak, akik soha nem válogatják szét a szennyest, egyben mosnak minden ruhát, ami remek ötlet, ha szürke ruhatárat akarsz magadnak. Mi inkább mást javaslunk.

Nyilván senkinek sem a kedvenc elfoglaltsága a szennyes ruhák válogatása, szívünk szerint vásárolnánk egy óriási mosógépet, hogy aztán hetente egyszer az egész ruhatárunkat belegyömöszöljük, és kimossuk egy füst alatt. A valóságban azonban jobb, ha kisebb adagokban és alaposan szétválogatva mossuk a szennyest. Az Apartment Therapy magazin mosásszakértője javasolt pár olyan szortírozási módszert, amiről talán még nem is hallottál.

Ahogy anya tanította

Az első természetesen az a válogatási mód, amit az anyukánktól tanultunk: színek szerint válogatjuk a szennyest, azaz fehéret, feketét, világos és sötét színest is külön mosunk. Így van a legnagyobb esély arra, hogy megmaradjanak a ruhák olyan színűnek, ahogy megvettük őket.

Válogass kosz szerint!

A nagycsaládosoknak ajánlja főleg a szakember, ahol egyszerre előfordulhat, hogy a gyerek hazahozza a fél homokozót, apa autót szerel, amitől talpig olajos lesz, anya meg főz, és a fél konyha a pólóján landol (hogy a sztereotípiáknál maradjunk). Az extrém koszos ruhákat külön érdemes gyűjteni, hogy ne koszolják össze a többi, hétköznapi szennyeződéssel rendelkező ruhát, és külön is mosni mindet.

Így válogasd szét a szennyes ruhát

A szennyest több szempont alapján is lehet válogatni (Kép: Unsplash)

A méret a lényeg

A szakértő gondolt azokra is, akiknek van szárítógépe, mert abban nem mindegy, hogy a nagy, vastag, téli pulcsi együtt szárad-e a kicsi, vékony pólóval. Míg a pólónak sokkal kevesebb időre lenne szüksége, addig a pulcsi órákig forgolódik a gépben, mellette pedig aszalódik a póló feleslegesen. Ráadásul, ha egyszerre szárad a gépben a nagy és a kicsi holmi, akkor valamelyik mindig nedves marad. A legjobb az, ha méret szerint válogatjuk a szennyest és a nagyobb ruhadarabokat külön mossuk a kisebb, légiesebb daraboktól.

Külön szennyest minden családtagnak!

Ez a megoldás leginkább azoknál működőképes, ahol sokan élnek együtt egy háztartásban, mert ha mondjuk egy háromfős család sztortírozná úgy a szennyest, hogy személyek szerint történne a mosás, akkor havonta egyszer jutna el akkora mennyiségig egy családtag szennyese, hogy bekerüljön a mosógépbe. Ha viszont jóval több gyerek, vagy esetleg több generáció él egy fedél alatt, akkor érdemes lehet személyenként külön gyűjteni a szennyest, hogy ne keveredjen össze, egyértelmű legyen, hogy kihez melyik zokni és törölköző tartozik. Többgyerekes családban ez különösen jó ötlet, rengeteg vita megelőzhető ezzel a trükkel (és a nagyobbak moshatják a saját szennyesüket).

Figyeld az anyagokat!

A finomabb, kényesebb anyagok sérülékenyek is, ezért javasolja azt a szakember, hogy elkülönítve mossuk az olyan nehezebb anyagoktól, mint az ágyneműk vagy farmerek. A szatén hálóing ne kerüljön össze a mosásban a törölközővel és a télikabáttal. Így őrizhető meg legtovább a ruhák épsége.

via

Háztartási trükkök:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top