nlc.hu
Otthon

Ruhák mosása

5 ruha, amit soha nem szabadna mosógéppel mosni

A mosás egyszerűnek tűnik, hiszen ott van a mosógép, mégis, érdemes utánanézni, milyen ruhákat szabad valójában beletenni.

A mosógépnek jó eséllyel semmi baja nem lesz attól, ha nem gépi mosásra való ruhákat teszel bele, de alaposan tönkreteheted a ruháidat, ha nem vagy elég körültekintő. Nem véletlenül rakják a ruhákra a kis címkén az utasításokat – ezeket érdemes komolyan venni. Leanne Stapf egy önkiszolgáló mosodahálózat vezetője, aki elárulta, milyen ruhákat nem szabadna soha mosógéppel mosni.

1. Díszes ruhák

Ha apró díszek vannak varrva vagy ragasztva a ruhára, akkor nem való a mosógépbe. Ide tartoznak azok a mostanában divatossá vált simogatós csillámos pólók is, amiket előszeretettel vetetnek a gyerekek a szülőkkel. A mosógép könnyen tönkreteheti ezeket a ruhákat, letépheti a díszeket, leolvaszthatja a forró vízzel a ragasztót. A legbiztosabb a kézi mosás.

2. Melltartó

Persze nem a sportmelltartókról van szó, hanem leginkább a merevítős melltartók ellen szólalt fel Stapf. A mosógépben eldeformálódhatnak ezek a ruhadarabok, és azért annyira nem olcsók, hogy hetente újat vegyünk belőlük. Ha mégis mindenáron mosógéppel akarnád mosni, akkor a mosózsák használatát javasolja hozzá a szakember.

Ruhák, amiket ne tegyél a mosógépbe!

Nem mindegy, milyen anyagú ruha kerül a mosógépbe (Kép: Pixabay)

3. Pulóver

Az olyan pulóvereket, amik gyapjúból, bársonyból vagy kasmírból készültek, jobb távol tartani a mosógéptől. Ezek olyan kényes anyagok, hogy egy gépi mosástól simán összemehetnek, bolyhosodhatnak vagy kinyúlhatnak. Megoldást jelenthet az esetükben is a mosózsák, de kár kockáztatni, jobb kézzel mosni ezeket a ruhákat.

4. Csipkés ruhák

A csipke pont olyan törékeny dolog, amilyennek kinéz. Gyakran rendkívül vékony anyag, amit konkrétan széttéphet a mosógép. A legjobb, ha a csipkés ruhákat hideg vízben, kézzel mosod, és nem dörzsölöd túl erősen, mert nem akarod, hogy cafatokban végezzék. A szárítógépet is kerüld el velük, jobb nekik a szabad levegőn száradni.

5. Edzőcipők bőrrel

A legtöbb edzőcipőt ki lehet mosni mosógépben, kivétel ez alól az a fajta, aminek az anyagában bőr is van. A bőr ugyanis egyáltalán nem szereti a mosógépet, legyen szó bármilyen ruhadarabról. Az edzőcipők estében például lepereghet a bőr rész a cipőről egy mosás után Sapf szerint, ezért inkább maradj a kézi suvickolásnál.

via

Még több tipp a mosáshoz:

Mutatunk háztartási praktikákat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top