nlc.hu
Család

Mosáshoz trükkök

4 tipp mosáshoz, hogy a családi szennyes ne temessen maga alá

A családi élet egyik nem annyira kellemes része, hogy sosem látjuk a szennyeskosár alját.

A családdal, gyerekvállalással együtt jár a sok mosás is, egy idő után már versenyt futunk önmagunkkal, hogy elérjük azt az elképzelhetetlen célt, hogy meglássuk a szennyeskosár alját. Minden gyerek születésével megduplázódik a szennyes ruha, ami teljesen érthetetlen, hiszen elvileg nem hordanak több darabot, mint mi, mégis olyan, mintha egy egész boltnyi ruhatárat szórnának naponta a családtagok a szennyesbe.

Bár úgy tűnhet, hogy milyen egyszerű és természetes feladat a mosás, igazából komoly tudatosságot és tervezést igényel, hogy ne lepjen el mindent a szennyes, illetve mosás, száradás után a tiszta ruha. Ahhoz, hogy néha elégedetten hátradőljünk a ruhamentes kanapén és vállon tudjuk veregetni magunkat legalább a mosás miatt, a következőkre lesz szükség.

Biztos minden ruha kell?

Ott kell sokat mosni, ahol sok ruha van, írja az Apartment Therapy rendszerező guruja, amivel mondjuk vitatkoznék, mert ahol sok gyerek van, ott akkor is sok ruha lesz, ha amúgy mindenki kapszulagardróbbal működik. Amit természetesen nem lehet megtenni egy gyereknél. De azért igaza van a szakembernek abban, hogy általában az is probléma, hogy túl sok ruhánk van, ami főleg akkor okoz gondot, amikor divatbemutatósat játszanak a gyerekek és összekoszolnak hat szett ruhát egy nap alatt. Az biztos, hogy egy nagy szelektálás sosem rossz ötlet, a ruhák esetében pedig érdemes gyakran átnézni a felhozatalt, mert kiderülhet, hogy a fele ruhatárunkat nyugodtan elajándékozhatjuk. Ettől lehet, hogy nem lesz kevesebb a mosás, de legalább több hely lesz a szekrényben.

Tippek mosáshoz

Ne temessen maga alá a szennyes (Kép: Getty Images)

Kerüld el a halmozódást

A mosásból azért is lesz rémálom, mert túl sokáig várunk vele, halogatjuk és a végén felhalmozódnak a ruhák, torlódnak a feladatok. Ha nem mosunk rendes ütemben, akkor jön az, hogy kifolyik a szennyes a kosárból. Ha nem hajtogatjuk és pakoljuk el rögtön a tiszta, száraz ruhákat, akkor keresztet vethetünk a fotelre, ahol parkolnak. Az élet minden területére igaz, de a mosásra még inkább: hagyjuk abba a halogatást és ne tologassuk magunk előtt azt, ami elkerülhetetlen és úgyis meg kell csinálni előbb-utóbb. A mosás pont ez a kategória, úgyhogy csak magunkkal szúrunk ki, ha hagyjuk óriási halommá nőni a szennyes ruhákat.

Válogass, mielőtt mosol

A rendszerező szakember szerint az egyik legjobb, amit magunkért tehetünk, ha már vetkőzés közben színek szerint szétválogatjuk a szennyest és erre megtanítjuk a család összes tagját. Olyan szennyestartót javasol, amiben a fehéreket, feketéket, színeseket külön lehet gyűjteni, így rengeteg energiát és időt spórolhatunk meg a mosáskor. A gyerekeket egyszerűbb lesz rávenni erre a válogatásra, mint a felnőtt családtagokat, mert a kicsik még játéknak fogják fel a szortírozást.

Egy nap egy mosás

Ha nagy a család, akkor bizony nem lehet megúszni mindennapos mosás nélkül. De az a jó az egy nap egy mosás trükkben, hogy rutinná válik a mosás-teregetés-elpakolás szentháromság és már észre sem fogjuk venni, olyan természetes lesz, mint a fogmosás. Ehhez persze az kell, hogy minden áldott nap el is pakoljuk a helyére a száraz ruhákat, mert csúnya rendetlenség lesz hétvégére, ha hagyjuk felgyűlni. Az egy mosás egy nap tipp azért is szülőbarát megoldás, mert így nem szakadunk meg hétvégén a szombati nagymosásban, és nem futunk bele megint abba a csapdába, hogy nem tudunk már hova teregetni a végére.

Háztartási trükkök:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top