nlc.hu
Otthon

30 perces takarítás péteken

30 perces takarítás péntekre, hogy tényleg pihenj hétvégén

Mi lenne, ha nem stresszelnéd magad hétvégén a takarítással? Mutatunk egy 30 perces takarítást péntekre, hogy nyugodt legyen a hétvége.

Képzeld magad elé, hogy vasárnap már reggel azon stresszelsz, hogy mennyi takarítás vár rád és még fel is kell készülnöd lélekben a hétfői munkára. Nem takarítottál ki szombaton, mert teljesen érthető módon úgy döntöttél, hogy inkább pihensz, relaxálsz, főzöl valami finomat és nem a suvickolással törődsz. Csak így az egész hétvégén az agyad hátuljában ott piszkál, hogy rendetlenség és kosz van, ami megzavarja a pihenést.

A péntek délutáni 30 perces takarítás azonban mindezt a stresszt leveheti a válladról és mostantól kezdve csodálatos, nyugodt hétvégéid lehetnek, ha ennyi időt rászánsz a házimunkára az utolsó munkanapon. Így szombaton úgy fogsz felébredni, hogy nem nyomaszt a gondolat, hogy milyen rendezetlen a környezeted a lakásban. Segítünk abban is, hogyan takaríts, hogy tényleg 30 perc legyen csak a gyorstakarítás.

30 perces takarítás pénteken

A pénteki takarítással nyugodtabb lesz a hétvége (Kép: Getty Images)

Először válaszd ki azt a területet a lakásban (például az étkezőasztal), ahol mindig a legnagyobb káosz bír kialakulni pár nap után. Ha nincs ilyen meghatározott terület, akkor jelöld ki azt a részt, ami leginkább szem előtt van egész nap. Majd állítsd be 30 percre az időzítőt és csak ezt a területet rakd rendbe, tisztítsd meg, töröld le ebben az időben. Péntek délután már csillogjon-villogjon az a része a lakásnak, ami a leginkább szokott zavarni a káosszal.

A kulcs ehhez a fajta takarításhoz az, hogy tudatosítsd magadban, hogy mit és miért takarítasz pénteken: a fő cél az, hogy hétvégén egy élhető, rendezett otthonban ébredj és létezz. Fel is oszthatod a 30 percet 10 perces etapokra, hogy a lakás fontos pontjain rendezd a helyzetet, így jut idő arra, hogy összeszedd a szétdobált ruhát, áttöröld a mosdót, kádat, vécét, és elpakolj a konyhapultról. Ez utóbbi akkor működik igazán, ha amúgy nincs őskáosz a lakásban és tényleg hetente egy fenntartó, gyorsabb takarítást azért szoktál végezni. Így a pénteki kis energiabefektetéssel egy sokkal pihentetőbb hétvégéd lesz, amit meg fogsz köszönni magadnak hosszú távon.

30 perces takarítási terv:

  • szőnyegek kiporszívózása vagy a padló felseprése;
  • szemetesek kiürítése;
  • a reklámlevelek, szanaszét heverő papírok kidobása;
  • kád, mosdó, vécé tisztítása.

Ha rutinná sikerül tenni a pénteki takarítást, egy idő múlva már észre sem veszed, mennyire természetes lesz az, hogy alig 30 perc alatt tisztaságot varázsolsz hétvégére.

Via

Mosáshoz is adunk tippeket:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top