Súlyos beteg nőt károsítottak meg netes csalók, több mint másfél milliója bánta

F.C. | 2024. Február 17.
Házvásárláshoz vett fel hitelt, de a számlájáról egyszer csak eltűnt a pénze.

Több mint másfél millió forinttal károsítottak meg egy súlyos beteg miskolci nőt internetes csalók. Az avasi lakótelepen élő, 68 éves asszony tavaly júniusban vett fel másfél millió forint hitelt, hogy a bérlakásból egy kis vidéki házba költözhessen. A pénz a számláján volt egyhavi nyugdíjával együtt. Közben egy robotgépet árult a közösségi oldal piacterén, erre csaptak le a csalók, akik megadtak neki egy kódot üzenetben, hogy azzal egy csomagküldőn keresztül postázza el nekik az árut.

Sajnos rákattintottam arra a linkre, onnantól kezdve bementek az internetbankomba, és az összes pénzemet – 1 millió 600 ezer forintot – leszedték a számlámról” – panaszolta az RTL Híradónak Takács Mária, aki azt állítja, a bankja vissza tudta volna hívni a pénzt, nem tette.

Elmondása szerint a bankja levélben arról tájékoztatta, hogy vissza tudnák hívni a pénzt, de ehhez kell a kedvezményezett hozzájárulása. “Személyesen is bent voltam, de sajnos elutasítottak minden kérést” – mesélte a megkárosított nő. Ezután a rendőrségre ment: “Megtettük a feljelentést. Kiderült, ez a pénz még másnap reggelig a számlámon volt, az elkövető csak másnap reggel banknyitáskor vette fel”.

A rendőrségnél azt mondták, nyomoznak az ügyben, egy gyanúsítottat már kihallgattak.

A bank úgy reagált: ilyen esetekben ha az ügyfél azonnal jelzi a csalást, és feljelentést is tesz, mindent megtesznek a további károk megelőzéséért, például felfüggesztik a számlát, vagy felveszik a kapcsolatot a másik érintett pénzintézettel.

Az RTL Híradónak nyilatkozó biztonsági szakértő szerint drasztikusan nőtt az internetes csalások száma. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ne adjunk ki banki adatokat addig, amíg nem bizonyosodtunk meg arról, valójában kivel van dolgunk.

Gattyán Györgytől egyébként pár hónappal ezelőtt ugyancsak internetes csalók károsították meg. Hackerek fértek hozzá a milliárdos üzletember számlájához és 50 millió forintot emeltek le róla.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

 

Exit mobile version