Wellnessrészleg, bowlingpálya, luxusszálloda – Csak a téli táborra százmilliót költött a Mathias Corvinus Collegium

Á.K. | 2024. Április 04.
Míg más nagynevű szakkollégiumok teljes évi költségvetése 40 és 110 millió forint között mozog, addig az MCC csak cateringre 600 millió forintot költött el az elmúlt évek során.

A Direkt36 megszerezte a kivételezett helyzetben lévő Mathias Corvinos Collegium befizetési és kifizetési adatait, amiből világosan látszik, milyen elképesztő pénzszórás és luxus megy a szakkollégiumban az elmúlt években. Röpködnek a milliós, tízmilliós számlák és az oldal megállapítása szerint több esetben túlárazásokról lehet szó.

A 600 milliós catering költségből 530 milliót az elmúlt két évben az Apriori Cultura Nonprofit Zrt-nek fizettek ki, és feltűnően sokat költenek a külföldi ösztöndíjasaikra is. Havi 1,2 – 2 millió forintot kapnak a külföldi ösztöndíjasok, és vannak, akik már évek óta résztvevői az ösztöndíjprogramnak. Feltűnően sok külföldi tanulmányutat szerveznek, ilyenkor rendre négycsillagos szállodákban szállásolják el a résztvevőket, akiktől nem szoktak kérni önköltséget.

Az MCC debreceni rendezvénye (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Rengeteg pénzt költenek el kormányközeli cégeknél is, és rendkívül feltűnő és bőkezű volt a téli táboroztatásuk. Míg a korábbi téli táborok helyszíne a ceglédfürdői diáktábor volt, ahol a tanulók 6-8 fős szobákban, emeletes ágyakon aludtak és egyszerű ellátást kaptak, addig tavaly már a szlovákiai Ótátrafüreden táboroztattak.

A 450 főt a négycsillagos Grand Hotel Bellevueban szállásolták el, a résztvevők síelhettek, kirándulhattak és egy whiskyüzemet is meglátogathattak, a fáradalmakat pedig egy éjszakai klubban, egy bowling-, egy squashpályán, egy biliárdszalonban, egy wellnessrészlegen vagy egy fűtött medencében pihenhették ki. Erre az MCC 100 milliót költött, a költségeket teljes egészében a szakkollégium fizette. Más helyeken a diákok a hasonló – és egyértelműen kevésbé urizáló – programokon jellemzően önköltséges alapon vehetnek részt.

Exit mobile version