Így hosszabbítsd meg az életed a biohacking szerint

nlc | 2024. Május 13.
Az örök élet receptje továbbra sem elérhető, de bizonyos dolgok segíthetnek abban, hogy hosszabb és egészségesebb életet élj.

A tudomány jelenlegi állása szerint örök élet nem létezik, de ez nem jelenti azt, hogy bizonyos szokásokkal ne javíthatnánk az életminőségen, és így adott esetben az élettartamon is. Ezek a dolgok sokat hozzátesznek az egészséghez, már csak ezért is érdemes őket a mindennapokban alkalmazni.

Hibernálás kicsit másképp

A hidegterápia az elmúlt években elég nagy népszerűségnek örvend, hála Wim Hofnak, aki az egyik leghíresebb képviselője a témának. A Jégember nevet is viselő Hof – és a hidegterápia követői – azt vallják, hogy a hideg olyan stresszt jelent a szervezet számára, ami miatt a testünk túlélő üzemmódba kapcsol. Ha ezt keretek között végzi az ember, a hőmérsékletcsökkenésnek köszönhetően a test zsírégetésbe kezd, ami sejtregenerálódáshoz és idegrendszeri stimulációhoz vezet, vagyis többek között az élettartamra is hatással van. És most nem kell extrém körülményekre gondolva a hidegházba beköltözni, vagy pucéran sétálgatni az Alpok havas tájain, már a hideg-meleg váltózuhany is sokat segíthet a helyzeten, hiszen fokozza a vérkeringést.

Melegedj ki

Ha nem szereted a hideget, akkor jó hírünk van: a meleg is bevethető biochacking esetében. Amellett, hogy könnyebben hozzáférhető, a test számára is kellemesebb, ezért érdemes beépíteni a mindennapokba. A lényeg, hogy heti 30-45 perc szaunázás szükséges ahhoz, hogy az előnyeit élvezni lehessen. Nyilván nem egyszerre, mert az még szünetekkel együtt is nagyon megerőltető lenne a szív- és érrendszer számára, de ha heti több alkalomra leosztod, és 10-15 perceket töltesz bent egy-egy alkalommal, azzal már kiaknázhatod a szauna jótékony hatását. Vegyél példát a skandináv országok lakóiról, akik mesterszintre fejlesztették ezt.

Fotó: Getty Images/Javier Zayas Photography

Enni vagy nem enni

A hidegterápia megosztó témakör, az időszakos böjt viszont még ennél is vitatottabb téma. Legalább annyian hisznek a jótékony hatásaiban, mint ahányan ellenzik, de tény, hogy mindenkinek van véleménye róla. Akik mellette állnak, azok szerint a napi egyszeri étkezés sejtregeneráló és immunerősítő hatású, emellett mentális tisztaságot, fókuszt és motivációt ad hozzá a működéshez az éhség alatti fokozott éberségnek köszönhetően. Persze még a teljesen egészségesek számára is nagyon fontos a böjt alatt figyelni a test jelzéseit, de akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, azok számára egyáltalán nem ajánlott ez a fajta szélsőséges étkezési forma.

Edzés, de kicsit másképp

Az intervallum edzés az egyik legjobb módja annak, hogy formában maradj és adott esetben kitold az élettartamod is. Ezt a mozgásformát a szervezet olyan intenzitásúnak érzékeli, mint amikor az ősembernek menekülnie kellett a veszély elől. Így tehát elősegíti a szokásos sejtregenerációt, az immunrendszer aktiválódását és az idegrendszer fokozott működését, de segít a zsírégetésben is, méghozzá többet, mint a megszokott kardió. Ennek az az oka, hogy az intervallum edzés okozta stressztől a test éber állapotba kerül, megemelkedett pulzusszámmal, és hosszabb ideig égeti a zsírt, mint maga a tevékenység időtartama.

via

Exit mobile version