nlc.hu
Életmód

Hosszú élet titka a 101 éves Ruby Cole szerint

Tényleg a piros szín lenne a hosszú élet titka? Egy 101 éves nő szerint igen

Ruby Cole négy olyan dolgot említett, ami szerinte hozzásegítette ahhoz, hogy ilyen sokáig éljen. Érdemes elgondolkodni a tanácsain.

Ruby Cole 1922-ben született – abban az évben, amikor az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megerősítette a nők szavazati jogát és először alkalmaztak inzulint cukorbetegek kezelésére. A nyugdíjas nővér hihetetlen történelmi eseményeket élt át, beleértve a nagy gazdasági világválságot, a második világháborút és a polgárjogi mozgalmat is. Ruby idén a 101. életévét tölti és arról mesélt az Insidernek, hogy szerinte mi a hosszú élet titka.

Nyújts segítő kezet

Az idős nő mindössze 17 éves volt, amikor ápolónőnek állt. 21 évesen szerezte meg a hivatalos képesítését, és csak 85 évesen vonult nyugdíjba. Az unokahúga szerint ez alatt az idő alatt egyetlen napot sem töltött betegszabadságon. „Kedvesnek, szeretőnek és szolgálatkésznek kell lenni. Ez mindkét irányban működik, mert akkor érzem jól magam, ha segíthetek másoknak abban, hogy jól érezzék magukat” – tette hozzá Ruby.

Emellett fontosnak ítéli, hogyha önmagunkat adjuk, az szintén boldoggá tesz. Márpedig a „boldogság a kulcsa a jól megélt életnek” – tolmácsolta Paula Martin a nénikéje szavait.

Az vagy, amit megeszel

„A megfelelő étkezés azt jelenti, hogy nem hagyhatsz ki egy étkezést sem” – folytatta Ruby, hozzátéve, hogy minden nap háromszor étkezett egész életében. Az idős asszony sosem engedett a kísértésnek, hogy étkezések között nassoljon. Emellett óva int mindenkit a fűszeres ételektől, különösen este. Helyette fehérjéből, keményítőből és zöldségekből álló egyszerű étrendet javasol.

Idős nő pirosban

Fotó: Profimedia

Mozgás nélkül nem megy

Ruby, bár sosem használt általa divatosnak ítélt gépeket az edzőteremben, mindig edzett volt, ugyanis reggelente mindig hatalmasat sétált a környékükön. „Soha nem hagytunk ki egy napot sem, akkor sem, ha rossz volt az idő” – mesélte. Az nem lehet kifogás, hogy nincs rá idő, ugyanis Ruby is munka előtt kelt fel, hogy ezt meg tudja tenni. Manapság a 3 kilométeres séta már megerőltető neki, és az ízületi gyulladása is fájdalommal jár, de azt mondja, megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy mozgásban tartsa magát. Miközben a sétabotjára támaszkodik, mindkét oldalra lábemeléseket végez, aztán leül, és 25 karemelést is csinál mindennap.

Piros, az éltető szín

Ruby szerint, ha „jól nézel ki, akkor ól is érzed magad”. Épp ezért mindig nagy gondot fordított a megjelenésére. Megválogatta a ruháit és a kiegészítőit, és 100. születésnapjára is egy piros szettet választott, mert imádja az élénk színeket, és mert úgy gondolja, hogy az olyan rikító színek, mint a piros, szintén a hosszú élet zálogai. Az asszony szerint a kedvenc kiegészítői a kézitáskák és ékszerek voltak, és hozzátette, hogy fontos, hogy nőként is megdicsérjük egymást, ha a másik csinos. Unokahúga pedig elárulta, hogy Ruby mindig csavarókra tűzi a haját, hogy szép, dús tincseket kapjon, ennyi idősen is.

Sport, hírek és Szerencsekerék

Ruby nagyon szereti a sportműsorokat és a híreket is folyamatosan nyomon követi. Fontosnak találja, hogy az Egyesült Államok politikájával képben legyen, hiszen mindegy, hány éves, a politikusok döntései szerint kell élnie. Ugyanakkor a Szerencsekeréknek is nagy rajongója, ezzel trenírozza az agyát, és hozzátartozói szerint alig van olyan kérdés, ami kifogna rajta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top