nlc.hu
Mindennapok

A boldogságparadoxon

A boldogságparadoxon: ezért tesz boldogtalanná a boldogság hajszolása

Érezted már úgy, hogy minél görcsösebben keresed a boldogságot, annál boldogtalanabbnak érzed magad? Egy új tanulmány rávilágít a boldogságkeresés paradox természetére. 

A Current Opinion In Behavioural Sciences című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint minél inkább hajszoljuk a boldogságot, annál kevésbé érezzük magunkat boldognak. A kutatás során két pszichológus azt vizsgálta, hogy a boldogság keresése valójában milyen rövid- és hosszú távú, negatív következményekkel járhat a mentális egészségünkre.

„Napjaink társadalma erősen hangsúlyozza és jutalmazza a boldogságot” – mutatott rá az egyik kutató, Felicia Zerwa. – „Az egyik ok, amiért a tudósok úgy gondolják, hogy a boldogság túlértékelése visszaüthet, az az, hogy az emberek csalódottá válhatnak akkor, ha a boldogság karnyújtásnyira van.” Vagyis, ha túlságosan a saját boldogságunk elérésére fókuszálunk, kiábrándító lehet, amennyiben a dolgok mégsem tesznek annyira boldoggá, mint reméltük. 

Elrejtőzés

Fotó: Getty Images

A pszichológus rámutatott: az emberek általában két különböző módon közelítik meg a boldogságot: vannak a boldogságra törekvők, a boldogságot célként kezelik, illetve a boldogságért aggódók, akik folyamatosan elemzik a saját boldogságszintjüket és aggodalommal tölti el őket, ha az nem elég magas.  A kutatás szerint a boldogságra törekvő hozzáállás rendszerint eredményesebb, míg a boldogságszint folytonos elemezgetése nagyobb valószínűséggel vezet csalódásokhoz.

A boldogsághoz való hozzáállásunkon persze mi magunk is változtathatunk, dolgozhatunk. A tanulmány szerzői szerint a leghatékonyabban következő módszerekkel : 

  • Keress pozitív utakat! Gondold át, miképp törekszel a boldogságra és hogyan vezess be pozitív stratégiákat. Keress olyan tevékenységeket, melyek pozitív hatással vannak a mindennapi életedre!  
  • Próbáld meg nem negatívan megítélni az érzéseidet! Figyeld meg, hogyan reagálsz a negatív érzésekre és igyekezz ezeket motivációvá formálni!
  • Találd meg, mi tesz valóban boldoggá! Gondold át, hogy valóban olyan dolgokat csinálsz-e, amelyek boldoggá tesznek vagy csupán külső elvárások, sztereotípiák mentén haladsz! Igyekezz őszintének lenni magaddal és kideríteni, hogy mik azok a dolgok, amik valóban boldoggá tesznek. Téged (!), nem pedig másokat. 
  • Fogadd el érzelmeidet olyannak, amilyenek! Az, ha néha szomorú vagy frusztrált vagy, nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottál a boldogság keresésében. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top