nlc.hu
Életmód

Lehet boldog a maximalista?

6 jel, hogy a maximalizmusod tart vissza a boldogságtól

A maximalizmust általában félreértés övezi, azt hisszük, ettől lesz jobb és sikeresebb az életünk, hiszen tökéletességre törekszünk. Nagyobbat nem is tévedhetnénk!

A maximalizmus egyáltalán nem szolgálja az érdekeidet, hiába nevelték azt beléd egész gyerekkorodban, hogy a tökéletes a cél munkában, magánéletben, valójában pont ez a nézet tart vissza a boldogságtól és a céljaid elérésétől. Dr. Monica Ramunda pszichoterapeuta leírta azt a hat jelet, ami arra utal, hogy a maximalizmusod áll a saját boldogságod és sikereid útjában.

1. Halogatás

Ilyenkor folyton tologatod magad előtt a teendőket, mert attól félsz, nem tudod tökéletesen megoldani a feladatot, vagy hogy nincs elég időd arra, hogy a legjobb tudásodat nyújtsd, ezért inkább bele sem kezdesz.

2. Állandó ellenőrzés

Szinte mániásan ellenőrzöd újra meg újra a munkádat, nem vagy képes elengedni, átadni, késznek nyilvánítani, mert folyton felfedezel benne olyan hibákat, melyek alapján úgy ítéled meg, hogy nem lesz tökéletes, így pedig nem lehet kiadni a kezed közül.

3. Nem vagy elég jó

Még akkor is, ha a környezeted pozitív visszajelzést ad a tevékenységedről, állandósul benned az érzés, hogy nem vagy elég jó. Képtelen vagy úgy látni saját magad, mint aki megfelelő, ami azért van, mert a maximalizmusod miatt teljesíthetetlen elvárásokat támasztasz magaddal szemben.

A maximalizmus áll a boldogságod útjában

A maximalizmus bénító hatással lehet rád (Kép: Getty Images)

4. Szorongás a munkában és otthon

Attól félsz, hogy a munkában a főnököd magában azt gondolja, hogy pancser vagy, otthon pedig – körülnézve a lakásban – szapulod magad, hogy nincs tisztaság, vagy hogy nem főztél időben ebédet holnapra. Mindig találsz kivetnivalót magadban és a teljesítményedben, akárhol is legyél.

5. Negatív belső hang

Képtelen vagy pozitív színben látni magad, és nem is nagyon tudsz mit kezdeni azzal, ha valaki megdicsér, rögön kételkedni kezdesz benne és azt hiszed, biztos hazudik. Hiszen nem vagy tökéletes, sokkal jobban kellene csinálnod, amit csinálsz. Az önbecsülésed komoly csorbát szenved a saját elvárásaid miatt.

6. Kritika

Kritikus vagy magaddal és másokkal szemben is, a magas elvárásaid oda vezetnek, hogy állandósult csalódottságot érzel magad és mások iránt. Nemcsak a saját életedben, de a környezetedben élők teljesítményében is csak a hibákat keresed, és senki sem képes megfelelni neked. Ezzel elszigeteled magad a többiektől, magányossá válhatsz, mert félni fognak tőled az emberek, hiszen csak kritika érkezik felőled, nem keltesz bennük jó érzéseket.

Jól látható, hogy a maximalizmus komoly problémákat és életviteli nehézségeket okozhat, sőt, egyenesen elszakít a boldogságtól és magányba taszít. Pedig csak a megfelelési kényszer és a tökéletességre törekvés hajt, mégis épp ez az, ami miatt egyre távolodsz a céljaidtól. Meg kell találnod az egyensúlyt a lelkedben ahhoz, hogy az elvárásaidat lejjebb tudd adni, alapos vizsgálat alá kell venni azt is, hogy miért alakult ki a maximalizmus benned, ebben pedig nagy segítségedre lehet egy szakember, hogy ne tévedj el az érzelmeid útvesztőjében. Ha sikerül a maximalizmusodat levetkőzni, hamar rájössz, mennyivel egyszerűbb elérni a hétköznapi boldogságot.

via

Mi a boldogság?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top