Életmód

A boldogság titka: naponta gondolj a halálra

Nem szeretünk a saját halálunkra gondolni, pedig ha naponta egyszer eltűnődnénk rajta, boldogabbak lehetnénk.

A halál ijesztő, végleges, és úgy általában kényelmetlen gondolat, hogy egyszer végünk lesz. Ki akarna erre gondolni minden áldott nap? Dr. Shoshana Ungerleider belgyógyász szerint mégis pont ezt kellene tennünk.

A saját halálunkkal való kapcsolatunk ugyanis kihat arra, hogyan éljük az életünket.

A legtöbben elveszünk az apró részletekben, napokig stresszeljük magunkat olyan kis bosszúságokon, mint hogy beszólt egy kolléga a munkahelyen, vagy hogy a gyerek már megint egyest hozott, és a tetejébe még felesel is. A folyamatos stressz az egészségünkre is kihat, betegségeket, alvászavarokat gyűjtünk be miatta, mindennek pedig ellenszere lehet az, ha minden nap egy kicsit a halálról gondolkodunk. A szakértő meg is indokolta, milyen jó hatásai lehetnek, miért leszünk boldogabbak, ha szembenézünk a halállal.

1. Halandóságunk tudatosítása motivál

Amikor a halálunkon tűnődünk, akkor rögtön felmerül az a kérdés is, hogy mit hagyunk itt magunk után. Mi lesz a mi szellemi örökségünk? Ez a kérdés pedig az egyik legjobb motiváció arra, hogy ne csak szobanövényként túléljük a saját életünket, hanem tegyünk is a céljainkért. Meg hogy egyáltalán legyenek céljaink.

halál halandóság tudatosság

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Aron Visuals)

Arra is motiválhat, hogy sokkal egészségtudatosabban éljünk, megkönnyíti, hogy jó döntéseket hozzunk a testi-lelki jóllétünk érdekében. Ha minden nap szembesítjük magunkat a halandóságunkkal, akkor hajlamosabbak leszünk arra, hogy minél tovább meg akarjuk őrizni az életünket, és ne tegyük tönkre a testünket idő előtt.

2. Az élet értékesebbé válik

Az élet értékes és átmeneti, csak ez utóbbit hajlamosak vagyunk elfelejteni. Amikor fiatalok és egészségesek vagyunk, azt hisszük, örökké fogunk élni, vagy legalábbis még beláthatatlanul sokáig. Aztán negyvenévesen koppanunk, mert ráébredünk, hogy véges időt kaptunk.

A halál gondolata ezért is jó, ha velünk van folyamatosan, mert képessé tesz arra, hogy értékeljük az apró örömöket, a mosolyokat, kevésbé leszünk elégedetlenek és nem veszünk el a szürke hétköznapokban. Ez pedig a boldogság receptje.

3. Az apró bosszúság apró marad

A halandóságon gondolkodni azt is jelenti, hogy más nézőpontba kerül az egész élet. Ha tudatosul bennünk, hogy egy életünk, egy testünk van, akkor sokkal jobban meggondoljuk, mibe fektetjük az energiáinkat.

Például az apró bosszúságokat könnyebben elengedjük, nem problémázunk és agyalunk feleslegesen, és arra koncentrálunk, hogyan lehetne kihozni a legtöbbet egy napból. A halál szempontjából nem annyira tragikus, ha elveszítjük az állásunkat, elválunk, nincs akkora házunk, mint amekkorát szeretnénk… minden jelenlegi hatalmas problémánk kisebbé válik a halandóságtól.

Akár tetszik, akár nem, a halál az élet része, egyik nem létezik a másik nélkül. Félelem helyett akkor már inkább fordítsuk a javunkra a halál gondolatát, és barátkozzunk vele mindennap!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top