nlc.hu
Mindennapok

4 szokás, amitől azonnal boldogabb leszel

4 szokás, amitől azonnal boldogabb leszel

Beköszöntött a szezonális depresszió, mi pedig igyekszünk segíteni neked, hogy könnyebben felvedd vele a harcot!

Az ősznek tagadhatatlanul megvan a maga varázsa: visszatér a pumpkin spice latte, és amúgy is fel-felbukkannak mindenhol a tökök, gyönyörű színekben pompáznak a levelek, belebújhatsz a kedvenc pulcsidba, és végre hivatalosan is eljött a bekuckózás ideje. Csakhogy a kezdeti kellemes hangulat hamar átcsap szomorú esős-ködös, hideg időbe, ez pedig a sötétséggel kombinálva kifejezetten nagy nyomot tud hagyni az ember közérzetén.

Persze a mentális egészségedet évszaktól függetlenül érdemes védeni, de a szezonális depresszió idejének beköszöntével nem árt az extra segítség. Ezért most hoztunk néhány szokást és rituálét, aminek betartásával azonnal dobhatsz a hangulatodon, hogy továbbra is inkább az ősz kellemes oldalát élhesd meg.

Tippek szezonális depresszió ellen

Fotó: Phamai Techaphan/Getty Images

Vágj bele egy új hobbiba!

Ahogy a levegő egyre hűvösebb lesz odakint, egyre több időt töltünk idebent. Ami sokszor ahhoz vezet, hogy csak ülünk és bámuljuk a telefonunkat, a végtelenségig görgetve az appokat. De sanszos, hogy jobban jársz, ha a telód helyett egy új hobbival foglalod el magad – ebből a cikkünkből biztos találsz olyat, ami elnyeri a tetszésedet.

Kísérletezz a konyhában!

Amikor sütés-főzésről van szó, számtalan újabb és újabb receptet találhatsz, amik kimerítik az őszi comfort food műfaját. A tökös kajáktól az almás sütikig ételek széles skáláját próbálhatod meg elkészíteni, a mi ajánlatunk pedig az, hogy a kísérletezéseket oszd el az évszak minden hetére. Így mindig lesz valami, amit várhatsz, ez pedig energiával és inspirációval tölthet fel. Mit szólnál, ha a heti főzésekre a barátaidat is elhívnád? Ki tudja, a végén még szakácskönyvklub vagy rotációban megtartott vacsorapartik alakulnak ki egy ilyen meghívás végére…

Tavaszi nagytakarítás helyett

Őszi nagytakarítás! Ahogy a természet is ledobja magáról mindazt, amire nincs szüksége, úgy neked is épp itt az ideje megszabadulnod mindattól, ami többé nem okoz számodra örömet. Mindent, amit már nem használsz, hordasz vagy amire nincs már szükséged, mehet a kukába, adományozd el, esetleg cserélgessetek a barátnőiddel. A fizikai tárgyak szortírozásán kívül az ősz arra is jó, hogy saját magadban is rendet tegyél. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Hogy haladsz a céljaid elérése felé?
  • Milyen szokásokat szeretnél magadévá tenni?
  • Milyen viselkedési formák nem szolgálnak már téged?

Merülj el önmagadban, hogy az utolsó néhány hónap az év legjobbjai legyenek!

A pihenés az első

Amikor a nappalok rövidülnek, elkerülhetetlenül fáradtabbak leszünk. De nem muszáj ezen átverekednek magad, vagy épp kiakadnod azon, ha kevésbé vagy energikus. A pihenés nagyon fontos, és az is ugyanúgy produktív! Tényleg: attól még, mert nem a munkádért, a háztartásért vagy a mindennapi teendőkért teszel, hasznos dolgot végzel önmagadért és a mentális egészségedért. És akkor arról még nem is szóltunk egy szót sem, hogy a kellő mennyiségű és minőségű alvás még az immunrendszered is javítja.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top