nlc.hu
Egészség

7 szokás a kék zónában élő idős emberektől

A kék zónák titkai – 7 szokás, amit elleshetsz a világ legidősebb embereitől

Az úgynevezett kék zónákban élő emberek a világon a legnagyobb arányban érik el a százéves kort, az életmódjukból, szokásaikból pedig érdemes tanulni.

A születéskor várható élettartam Magyarországon 72 év körül van. Ez az egyik legrosszabb az Európai Unióban, ahol átlagosan 80 évre számíthatnak az emberek. Vannak azonban a világon olyan területek, ahol sokan jóval hosszabb kort érnek meg. A kék zónáknak nevezett helyeken élnek a Föld legidősebb és legegészségesebb emberei, akik a világon a legnagyobb arányban érik el a százéves kort. 

Csak élik az életüket

A Netflix Éljünk 100 évig: A kék zónák titkai című dokumentumfilm-sorozata ezeket a kék zónákat mutatja be Dan Buettner közreműködésével, aki a National Geographic munkatársaként évtizedek óta kutatja ezeket a különleges közösségeket.

Íme a 5 kék zóna a Földön:

  • Okinava, Japán;
  • Ikaria, Görögország;
  • Szardínia, Olaszország;
  • Nicoya, Costa Rica;
  • Loma Linda, Kalifornia.

A hagyományos ötöst Dan Buettner egy hatodik kék zónával, Szingapúrral egészítette ki.

Bár a legtöbbünk számára nem lehetséges, hogy odaköltözzünk ezekre a különleges helyekre, tanulhatunk az ott élő emberek életviteléből és egyszerű szokásaiból. Anélkül élnek hosszabb ideig, hogy szándékosan erre törekednének. Szinte akaratlanul olyan környezetet alakítottak ki, amely elősegíti az egészséges, hosszú életet.

A kék zónákban élő emberek nem gondolnak az egészségükre, sem a diétára vagy az edzésprogramra. Nem csinálnak semmit, csak élik az életüket

– mondja Buettner az NPR-nak.

Lássuk, mi a kék zónákra leginkább jellemző hét szokás, amelyeket mi is beépíthetünk a mindennapjainkba egy hosszabb, egészségesebb élet reményében.

1. Cseréld le a kanapét egy kertre és egy matracra

Azokban a közösségekben, ahol gyakori a hosszú élettartam, a lakók a kertészkedés, a földművelés és a szabadban töltött idő révén beépítik a mozgást a mindennapjaikba. Nem kell edzőterembe járni, alakíts ki valahol egy kis kertet, ami mindennapos tennivalót ad, és mozgásban tart.

Emellett ahelyett, hogy széken és kanapén pihensz, kövesd az okinavai emberek módszerét: tölts több időt a földön ülve vagy guggolva. Egy 104 éves asszony például napi 30-szor állt fel a padlóról és ült vissza, ami segít megtartani a lábak és a törzs erejét, és csökkenti az eleséses balesetek esélyét.

2. Egyél úgy, mint egy parasztember

A kék zónákban nincs ételrendelés, az ott élők a legolcsóbb paraszti ételeket fogyasztják, amelyeket maguk készítenek el. Bár a zónák földrajzilag távol helyezkednek el egymástól, az étrendjük hasonló. Az étkezés öt legfontosabb pillére a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek, a saláták, a bab és a gumós növények, például az édesburgonya.

3. Csökkentsd a húsfogyasztásodat

A kék zónákban a táplálékbevitel több mint 95 százaléka növényi eredetű élelmiszerekből származik. Csak nagyon kevés húst fogyasztanak, évente mintegy 9 kilogrammot, ami majdnem nyolcada a magyarországi egy főre jutó, 69 kilogrammos éves átlagnak. Okinaván a tofu alapvető élelmiszer, és gyakran naponta kétszer eszik, zöldségekkel és fűszernövényekkel keverve. Az ottani étkezés egyik legfontosabb alapelve, hogy akkor hagyjuk abba, amikor már 80 százalékban jóllaktunk. Ahhoz, hogy tudatában legyél, mennyit eszel, tedd le evés közben a telefont, kapcsold ki a tévét. Az étkezőasztalnál lassíts, és élvezd az ételeket.

Felszolgáló egy okinavai étteremben hagyományos japán kimonóban

Felszolgáló egy okinavai étteremben hagyományos japán kimonóban (Fotó: Jonas Gratzer/LightRocket via Getty Images)

4. Tegyél az elmagányosodás ellen

A Costa Rica-i Nicoya-félszigeten az emberek viszonylagos elszigeteltségben élnek a külvilágtól, ami elősegítette a helyiek összetartását. Egy több mint 100 éves nőhöz például minden nap elbiciklizik a 85 éves fia a gyerekeivel, hogy segítsen neki megetetni a csirkéket. Az idős asszony pedig főz nekik egy kis babot és rizst. A család mellett a szokásaik és a hagyományaik is összekötik őket.

A család és a közösség hasonló prioritást élvez a kaliforniai Loma Lindában, ahol a Hetednapi Adventista Egyház tagjai nagy számban élnek. Rendszeres közösségi összejöveteleket, szabadidős programokat szerveznek, és körülbelül hét évvel tovább élnek, mint az átlagos amerikai. Persze nem a vallás az egyetlen út, sokféleképpen találhatsz magadnak közösséget, csatlakozhatsz egy természetjáró körhöz vagy kertbarát klubhoz, esetleg részt vehetsz önkéntesként egy civil projektben.

5. Közösségimédia-használat új alapokra helyezve

Az egyik legjobb hack a hosszú élethez, ha alaposan megválogatod, kik vannak a közvetlen környezetedben, hogy céltudatos maradhass. Ez persze nem azt jelenti, hogy szakítsd meg a kapcsolatot egy régi baráttal, akinek egészségtelen szokásai vannak, de valószínűleg rossz irányba befolyásol téged. Okinaván például olyan moai nevű kis csoportok működnek, amelyek tagjai segítik és bátorítják egymást.

Ezt a közösségi médiában is megteheted. Válogasd meg, hogy olyan emberek tartalmait lásd, akiknek hasonló az érdeklődési körük az életfelfogásuk, az értékeik, mint neked. Ha valakinek a posztjai felbosszantanak, búcsúzz el tőle. Keress olyanokat, akik inspirálnak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy céltudatos élhess.

6. Kávé helyett délutáni szundítás

A mindennapi mókuskerék és a rengeteg teendő miatt annyira elfoglaltak vagyunk, hogy szusszanni sincs időnk. Ahelyett, hogy kicsit visszavennénk a tempóból, inkább iszunk egy (vagy sok) kávét, hogy átvészeljük a pörgést. Ez azonban a kék zónában jellemző gondolkodásmód ellentéte.

Mi a másik megoldás? Ha teheted, akkor iktass be egy rövid délutáni szundikálást, elég lehet akár 20 perc is. A görögországi Ikarián, ahol nagyon meleg van, az emberek hajlamosak nagyon sokáig, éjfél után is fennmaradni, gyakran egymás társaságában töltik az estét. Mivel későn ébrednek, a délutáni sziesztának van értelme, majdnem mindenki szundikál. Bár a sziesztának nem mindenhol van hagyománya, a modern életvitel pedig a kihalás szélére sodorta, a kutatások szerint 20 perc délutáni szundikálás egy óra elmaradt alvást pótolhat, és segít a nap későbbi részében koncentráltnak, ébernek maradni.

7. Drága albérlet helyett megfizethető otthon

Ezt nem olyan könnyű segítség nélkül megvalósítani, de Szingapúrban állami támogatást kaptak az emberek. Az ország lakosainak mintegy 80 százalékának van saját otthona, ami rendkívül magas arány. Ez részben annak a kormányzati politikának az eredménye, amely évtizedekkel ezelőtt kezdődött a lakások támogatásával. Az elmúlt mintegy 50 évben majdnem negyedszázaddal növelték a várható élettartamot, és ezt úgy érték el, hogy az emberek egészségét és jólétét az üzleti érdekek elé helyezték – ezért nevezte Buettner Szingapúrt az új kék zónának.

Az országban prioritást élvez az egészség, például az élelmiszerek támogatása vagy a városi gyalogos közlekedés előtérbe helyezése révén. Így egy élhető, tiszta környezet jön létre, ahol könnyebb az egészséges választás. Egy másik egyedülálló koncepció: adókedvezményt kapnak, akik gondoskodnak idős szüleikről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top