nlc.hu
Életmód

Kék zónák

Kék zónák: ahol a legtovább élnek az emberek a világon

Ezeken a helyeken a legkevésbé sem számít ritkaságnak a 90-100 éves életkor...

A globális várható élettartam átlagosan 71,4 év. Ez természetesen azt jelenti, hogy a világ egyes részein sokkal rövidebb, míg máshol sokkal hosszabb ideig élnek az emberek. Ez utóbbi kategóriába tartozik az az öt hely, melyek kék zónák néven ismertek és ahol a Föld legidősebb és legegészségesebb emberei élnek.

Szardínia, Olaszország

A túlnyomórészt növényi alapú étrend, a napi fizikai aktivitás és a családi gondoskodás lehet az oka annak, hogy Szardínián él a világon a legtöbb 100 éves vagy annál idősebb férfi, de persze a nők közül is sokan megélik ezt a magas életkort. A kutatók szerint a felsoroltak mellett közrejátszik a dologban még az úgynevezett M26-os marker, egy genetikai változat, amely az extrém hosszú élettartamhoz kapcsolódik, és generációk óta öröklődik ebben a viszonylag zárt közösségben.

Szardínia

Szardínia is kék zóna (Fotó: Getty Images)

Nicoya, Costa Rica

Costa Rica-i emberek kalóriabevitelük nagy részét a babból, tökből és a kukoricából, valamint a trópusi gyümölcsökből fedezik. Ez a növényi eredetű, tápanyagdús étrend és a sok szabadban töltött idő erős, jól táplált testet eredményez. A helyiekre jellemző mindemellett a pozitív életszemlélet, a mentális egészség, mely hozzásegíti őket ahhoz, hogy sokan közülük legalább 90 éves korukig, vagy annál is tovább élnek.

Okinawa, Japán

A család és a közösség támogatása minden kék zónában hangsúlyos szerepet tölt be, a halhatatlanok szigeteként is emlegetett Okinawára pedig ez különösen igaz. Az okinawaiak életét úgynevezett moai-k, vagyis társadalmi támogató csoportok teszik könnyebbé, melyek helyzettől függően társadalmi, pénzügyi, egészségügyi vagy lelki segítséget nyújtanak. Ezáltal tompítják a gyakorlati és a mentális stresszhatásokat, aminek jelentős szerepe van abban, hogy arrafelé háromszor annyi ember éli meg a 100 éves kort, mint bárhol máshol a bolygón.

Nagypapa az unokájával Okinawa, szigetén

Nagypapa az unokájával Okinawa szigetén (Fotó: Getty Images)

Loma Linda, Kalifornia, USA

A kaliforniai Loma Linda a Hetednapi Adventista Egyház központja és egyben az Amerikai Egyesült Államok egyetlen kék zónája, ahol átlagosan 10 évvel tovább élnek az emberek, mint az USA más részein. Ebben egyrészt közrejátszik a közösség támogató ereje, másrészt az, hogy az itt élők közül sokan kerülik a húsevést, helyette sok növényi alapú táplálékot, teljes kiőrlésű gabonát és dióféléket fogyasztanak. Emellett a pihenésre is odafigyelnek: a szombat szigorúan az elmélkedés és a feltöltődés napja.

Ikaria, Görögország

A gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag mediterrán diéta, a sziget büszke és összetartó közössége és a napirend elengedhetetlen részének számító délutáni szieszták segítik hozzá az Égei-tengeren található Ikaria lakóit ahhoz, hogy igen magas kort éljenek meg. Arrafelé nem ritkaság a 90 éves kor és az sem, hogy a legidősebbek is megőrzik fizikai aktivitásukat.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top