nlc.hu
Életmód
Meddig élhet egy ember?

1940 után születtél? Akkor 50 százalék az esélyed arra, hogy 125 évig élj, állítják a tudósok

Egy új kutatás statisztikai alapon próbálja megmondani, hol van az emberi élettartam maximuma, de állítólag még nem vagyunk a közelében.
Idős nő ül és a botjára támasztja a fejét

Az 1940 után született emberek akár 140 évig is élhetnek, és 50 százalék esélyük van arra, hogy elérjék a 125 éves kort – írja a Mirror a Georgia Egyetem kutatóinak új tanulmánya nyomán.

A tudósok arra jutottak, hogy még messze vagyunk a maximális élettartam elérésétől, sőt, elméletük odáig elment, hogy talán nem is létezik olyan, hogy maximális élettartam.

A kutatók az Egyesült Királyságban született emberek élettartamát elemezték egészen 1880-ig visszamenőleg, hogy közelebb jussanak ahhoz, mi lehetséges a jövőben. Előrejelzéseik szerint

  • az 1970-ben született férfiak akár 141 éves korukig élhetnek,
  • az 1970-ben született nők pedig akár 131 évig is élhetnek.

Ám mivel ez a korosztály még viszonylag fiatal, a tudósok azt is megjegyzik, hogy ezek a becslések nem annyira megbízhatóak, pontatlanok lehetnek, mert statisztikai feltételezésekre támaszkodnak.

Megállapításaik biztosabbnak tűnnek egy 1940-ben született férfi esetében, aki megérheti a 125. születésnapját, valamint egy szintén 1940-ben született nő esetében, aki 124 és fél évig élhet. Ezeknek a becsléseknek ugyanis a tudósok szerint 50/50 a valószínűsége.

A tanulmányt vezető dr. David McCarthy elmondta, amint ezek a korcsoportok elérik a magas életkort a következő évtizedekben, az életkori rekordok is jelentősen megnőhetnek.

„Eredményeink megerősítik azokat a korábbi kutatásokat, amelyek arra utalnak, hogy ha van is az emberi élettartamnak egy maximális határa, még nem vagyunk a közelében” – mondta McCarthy.

A valaha leghosszabb ideig élt ember a francia Jeanne Calment volt. Az 1875. február 21-én született asszony megélte a világháborúkat, a spanyolnáthát, és 1888-ban még Vincent Van Gogh-gal is találkozott. 122 éves korában, 1997. augusztus 4-én halt meg. Ha igaz, amit a tudósok most állítanak, akkor Calment élettartama egyszer akár megszokott is lehet.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top