Egészség
Szponzorált tartalom

Így élnek a világ legegészségesebb népei – Ismerd meg a titkukat!

Mit esznek, hogyan élnek azok a népek, akiknél a 100 év feletti életkor természetes? Ez a hunzák, a serpák és az okinawaiak titka!

Azok a népek, ahol a világon a legkevesebb a megbetegedés, és a legmagasabb az életkor, rendszerint a nyugati társadalmakkal ellentétes étkezési szokásokat, valamint életmódot követnek. Alig esznek húst, a túlevés fogalmát nem ismerik, és rengeteget mozognak.

Hunzák

A Közép-Ázsiában, Pakisztánban élő, sokszor a 110 évet is megélő hunzákra a betegségektől mentes életmódjuk miatt figyeltek fel az 1960-as években. Számukra ismeretlenek voltak a vérnyomás- és emésztési problémák, a magas koleszterinszint, a szív-és érrendszeri betegségek, a rák, valamint a cukorbetegség. A kutatók a magas életkort eleinte genetikai örökségnek gondolták, azonban később összefüggést találtak az étkezési szokásaik, a sok testmozgással járó életmódjuk, az élénk társasági élet, a klíma és a hunzák egészségi állapota között.

A napfényes Hunza-völgyben élő, a hagyományaikat még követő lakosok teraszos gazdálkodást folytatnak, ahol gyümölcsöket és gabonaféléket termesztenek, rengeteget mozognak, növényi étrendet követnek, sok sárgabarackot és guját, azaz keserű dinnyét esznek. Amikor amerikai tudósok meglátogatták a népcsoportot, megfigyelték, hogy a gyümölcsöket nemcsak frissen, hanem szárított formában is fogyasztják, valamint sok zöldséget, olajos magvat, gabonát, árpát, kölest esznek. Húst évente egyszer-kétszer fogyasztanak csak, tejtermékeket is csak mértékkel, kecsketej formájában.

Okinawa

A halhatatlanok szigetének is nevezett Okinawán élőkre magas élettartamuk már a második világháború alatt felfigyeltek. Katonai orvosok a boncolások során meglepődve tapasztalták, hogy még az idősebb korosztály szervezetében sem volt nyoma a daganatos megbetegedéseknek, vagy a magas koleszterinszint miatt kialakuló érelmeszesedésnek. Azt tapasztalták, hogy a lakosok körében megszokott a magas, 100 évet meghaladó életkor, és a szívproblémák, a stroke és a daganatos megbetegedések aránya itt volt a legalacsonyabb a világon.

Okinawa partjai

A lakosok növényi étrendet követtek, azaz a fő táplálékforrást a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék biztosították. Egyik fő eledelük az édesburgonya, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a leveles zöldségek, az Omega-3 zsírsavban gazdag halak, de a rizs, a szója is az étrendjük része. Emellett a kutatók azt is megfigyelték, hogy Okinawa lakosaira nem jellemző a nyugati világban megszokott lakmározás: pont annyit esznek, amennyire szükségük van. Azok, akik még mindig a régi szokások szerint élnek, ma is egészségesek, azonban az eredetileg amerikai katonáknak épített gyorséttermek megjelenése után a helyi lakosok élettartama is rövidült.

Serpák

A Himalája gyönyörű, de embert próbáló tájain élő serpák is a világ legegészségesebb népei közé tartoznak. A kivételes fizikummal és állóképességgel rendelkező hegyi emberek egyrészt aktív életmódjuknak köszönhetően élnek sokáig, és a betegségek sem gyakoriak, hiszen a hegyen való közlekedés számukra a mindennapi rutin része. A Mount Everest meghódítása óta a hegymászók rendszeresen igénybe veszik a teherhordó serpák segítségét, akik nemcsak úgy ismerik a hegyet, mint a tenyerüket, de az extrém fizikai terhelést is bírják. A mozgás mellett az étrendjükből – mint a legtöbb egészségéről híres nép életéből – hiányzik a hús, vagy legalábbis minimálisan kerül a tányérjukra, de annál több burgonyát, zöldséget, árpát és búzát esznek. Tejtermékek közül kecske-, valamint birkatejet és sajtot fogyasztanak.

Mellőznéd az állati eredetű és mesterséges termékeket, de szeretnéd pótolni az Omega-3 és 6 zsírsavakat? Válaszd az egészséges magvak olajából készült Flora margarint, ami remek kiegészítője lehet a változatos és szívbarát étrendnek. (X)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top