Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád Kávézó cukrászmestere hozta el idén a 11. Balatoni Fagyi verseny legmagasabb díját a “Balatoni mámor” nevű kreációjával, ami diófagylalt karamellizált vörösboros füge öntettel – számolt be a sonline.hu. A győztes cukrászmester fagylaltötletét egy régi álom ihlette: a balatoni nyarak varázslatos hangulatát szerette volna megidézni. Mint a portálnak elárulta, olyan ízvilágot akart teremteni, amely ötvözi a régió jellegzetességeit és a modern cukrászat újításait. A diót helyi termelőktől szerezte be Gyenesdiásról, míg a fügéhez a györöki lapos fajta adta az ötletet, a díjnyertes és szintén helyi vörösbor pedig tökéletes kiegészítője volt az összetevőknek.
A dió és a füge párosításával tavaly már bezsebelte az Év Szaloncukra díjat, ezúttal pedig fagylaltként is meg akarta “alkotni”. Elárulta, a legnagyobb kihívás az volt számára, hogy a vörösboros füge öntet tökéletesen kiegyensúlyozza a diót, azaz ne legyen túlságosan erőteljes az alkoholos jegy.
A felkészülés hónapokig tartott, Vadócz Jenő számtalan ízvariációt kipróbált. Az utolsó pillanatban is finomított még a végeredményen.
A Balatoni mámor fagyi már kapható a balatongyöröki Promenád Kávézóban, egy gombóc 600 forintba kerül – tudta meg a Sokszínű Vidék.
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock