Tehéntől fertőződött meg ember madárinfluenza-vírussal, Rusvai Miklós szerint ez riasztó

F.C. | 2024. Május 21.
Egy új jelenségre figyelmeztet a víruskutató.

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála – számolt be az InfoRádió. A szokatlan esetről víruskutató is megszólalt, aki szerint nem jó jel, ami most történt.

Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha. Eredetileg minden influenzavírus a madarakban létezik, a H5N1 is. Macskában, kutyában is előfordult már a H5N1, most tehenekben is kimutatták, és Rusvai Miklós szerint az a riasztó, hogy több hónapon keresztül cirkulált a tehénállományban a vírus, mielőtt észrevették volna a farmer fertőződése következtében.

“Ez egy új jelenség, de innentől kezdve fokozatosan ellenőrizni kell a tehénállományokat is, nehogy kialakuljon bennük egy olyan változat, amely azután emberről emberre is terjedni tud” – figyelmeztetett a víruskutató.

Az emberről emberre terjedés eddig még nem történt meg, ezt a képességét még nem szerezte meg a vírus – jegyezte meg Rusvai Miklós, aki szerint ehhez többnyire idő kell, de akár a véletlen is hozzájárulhat.

Egyébként tavaly áprilisban halt meg az első H3N8-al fertőzött beteg. A H3N8 a madárinfluenzának egy gyakori, de a szárnyasokra kevéssé veszélyes változata: a fertőzést egészen tavaly tavaszig nem mutatták ki emberi szervezetben. Az 56 éves, kínai nőnek több alapbetegsége is volt, rákos megbetegedésben szenvedett. A nőt tüdőgyulladással szállították kórházba, itt derült fény a fertőzésre, amit valószínűleg egy élő baromfit áruló piacon kapott el.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version