nlc.hu
Aktuális

Belehalt egy nő a H3N8 madárinfluenzába

H3N8 madárinfluenza: megvan a fertőzés első áldozata

A kínai nő feltehetően egy élő szárnyasokat is áruló piacon kapta el a betegséget.

Meghalt az első H3N8-al fertőzött beteg Kínában – számolt be az Al Jazeera a WHO közleménye alapján. Az 56 éves nőnek több alapbetegsége is volt, rákos megbetegedésben szenvedett. A nőt tüdőgyulladással szállították kórházba, itt derült fény a fertőzésre, amit valószínűleg egy élő baromfit áruló piacon kapott el.

A H3N8 a madárinfluenza a betegség egy gyakori, de a szárnyasokra kevéssé veszélyes változata: a fertőzést egészen tavaly tavaszig nem mutatták ki emberi szervezetben. Ekkor három embernél diagnosztizálták, akik a kínai hatóságok szerint mind fertőzött szárnyasokkal érintkezve kapták el a vírust.

Élő baromfi piac

Élő állatokat is árusító baromfi piac Kínában
(Fotó: Getty Images / Sam Tsang)

Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint a kínai kormány fokozta a vírustörzs megfigyelését, és a további fertőzések kockázata alacsony.

„Az influenzavírusok állandóan változó természete miatt azonban a WHO továbbra is hangsúlyozza a globális felügyelet fontosságát azért, hogy észleljék a keringő influenzavírusokkal kapcsolatos virológiai, járványtani és klinikai változásokat, amelyek hatással lehetnek az emberi (vagy állati) egészségre” – közölte a szervezet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top