Heteken belül robbanhatnak az energiaárak Magyarországon, ha nem sikerül pótolni a kieső orosz olajat

Á.K. | 2024. Július 20.
Mivel egy új ukrán szankció gyakorlatilag ellehetetleníti, hogy a Lukoil vállalat olaját Magyarország és Szlovákia megkapja Ukrajnán keresztül, a szakértő szerint ez heteken belül súlyos helyzethez vezethet.

Közép-Európa országai korábban mentességet kaptak a szárazföldi vezetéken át jövő olajimportra az európai uniós szankciók alól, így zavartalanul jöhetett a finomítóinkba az orosz olaj. Ez változott június végén, amikor Ukrajna úgy döntött, leállítja a Barátság vezetéken át a térségbe érkező orosz Lukoil cég olaját. A Magyarországra érkező olaj 70 százaléka jön Oroszországból, ennek fele pedig a Lukoiltól, vagyis nagyjából 35 százalékkal kevesebb olaj érkezik az országba, mint máskor. Ilona Gizińska, a lengyel OSW elemző intézet Magyarország-szakértője szerint a helyzet olyan súlyos, hogy heteken belül energiaár-robbanás és áramhiány lehet az országban – írja a 444.

Elzárták a csapokat. Képünk illusztráció (fotó: Getty Images)

Kijev egyik célja, hogy a lépés hatására Moszkvának még kevesebb pénze legyen, amit katonai célokra fordíthat, másrészt nyomásgyakorlásra is használják a magyar kormánnyal szemben.

Kipróbáltuk az összes diplomáciai megoldást, és soha nem működtek. Úgy tűnik, hogy más megközelítést kell találnunk, hogy hogyan beszélhetünk velük

– mondta a helyzetről a Politiconak Inna Sovsun ukrán képviselő, a Rada energiabizottság tagja. Ukrajna csökkenteni szeretné Magyarország ellenállását a fegyverszállítások támogatásával és az ukrán EU-csatlakozással szemben.

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken azt nyilatkozta, hogy a lépéssel Ukrajna veszélyezteti Magyarország hosszú távú energiabiztonságát, és a helyzetre középtávon megoldást kell találni. Mivel az ukránok szankciója egyelőre csak a Lukoil vállalat olajára érvényes, más orosz cégek, például a Rosznyeft még szállíthatnak Magyarországra. Ezen felül még az Adria vezeték áll rendelkezésre, és az országnak van 90 napra elegendő vészhelyzeti stratégiai olajtartaléka is.

Exit mobile version