nlc.hu
Életmód

Már saját pokrócot is kell vinni az iskolába a gyereknek

Már saját pokrócot is kell vinni az iskolába a gyereknek

Az iskolák, óvodák egyre jobban támaszkodnak a szülőkre.

A közoktatási intézményekben eddig is megszokott volt, hogy a szülőknek kell bevinni vagy -küldeni bizonyos higiéniai termékeket, vagy éppen krétát, szivacsot, fénymásolópapír, a hvg.hu cikke szerint azonban ez a lista nemrég tovább bővült, van olyan iskola, ahol a gyerekeknek pokrócot és párnát kell bevinniük, hogy ne fázzanak az osztályteremben. 

„Pokrócot és párnát is kell bevinniük a székekre. Plusz pulóver a szekrénybe és zárt váltócipő, hogy fel ne fázzanak. Elvileg 20 fokra fűtenek, de a fiamék terméhez ér legkésőbb a keringető és péntek délután lekapcsolják a fűtést, szóval hétfőn jó esetben reggel 6-kor indul újra. Nem tudom, mi lesz a téli szünet után, kabátban fognak ülni a gyerekek?” – nyilatkozta egy édesanya egy Győr-Moson-Sopron megyei településről.

„Hétfőn reggel kb. 10 fokban mentek a gyerekek a suliba. Most is csak épp langyosak a radiátorok délelőtt, délután már egyáltalán nem fűtenek. Kicsi gyerekem van, már most vastag nadrágban, pulóverben megy iskolába. Mi lesz télen?” – számolt be egy másik szülő, aki azt is megosztotta, nemrég a kórházba került a kislány, aki a sötét folyosón nem látta a kifolyt vizet, rálépett, megcsúszott és kifordult a térde. „Mentő vitte kórházba. Villanyt persze nem lehet kapcsolni, ablak messze, fény semmi” – tette hozzá.

Asztal egy osztályteremben

Fotó: Pexels

A fentieken kívül sok szülő hozott példát arra, hogy a kisebb javításokat a szülői közösség egy-egy tagja vállalta magára, egy budai iskolában például télre szeretnék a radiátorokat termosztáttal ellátni és ehhez a szülők segítségét kérik, holott ez egyértelműen fenntartói feladat.

 A szülők tartanak el minket

 – nyilatkozta egy budapesti iskolaigazgatója, aki megjegyezte, nincs pénze a tankerületeknek, több hónapos közüzemi-tartozást halmoztak fel. „Az étkeztetésben is emelni kellene a hozzájárulást. A szolgáltatók már most rágják az önkormányzatok fülét, hogy többet szedjenek a szülőktől” – tette hozzá.

Mint kiderült, nemcsak iskolák és óvodák, de a pedagógiai szakszolgálatok is segítségre szorulnak. „Nem kapunk eredeti tesztlapokat, így azokat másolnunk kell, amit nem lehetne. Mi visszük be a gyerekeink kinőtt játékait a fejlesztésekre. Nincsenek használható, korszerű informatikai eszközeink. Saját bútorok, saját monitor, saját eszközök, ezt mind hoztunk már” – nyilatkozta egy, ezen a területen dolgozó olvasó. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top