nlc.hu
Életmód

Spórolási listát készítettek egy szombathelyi iskolának

Spórolási listát készítettek egy szombathelyi iskola dolgozóinak és tanulóinak

Többek közt azt kérik az érintettektől, hogy a folyosókon a világítást csak akkor kapcsolják fel, ha feltétlenül szükséges.

A Vas Megyei Szakképzési Centrum levélben kéri „az oktatókat, az egyéb munkakörben dolgozókat és a tanulókat, hogy a megnövekedett energiaárak miatt a gazdaságos és takarékos működés érdekében a következő intézkedéseket tartsák be” – tudta meg az ATV.

Radiátor.

Fotó: Pixabay

A Híradó birtokába került dokumentumban a következő pontok szerepelnek:

  • a használaton kívüli helyiségekben a villamos fogyasztókat kapcsolják ki/le;
  • a folyosókon a világítást csak akkor kapcsolják fel, ha feltétlenül szükséges;
  • a tantermekben „a természetes megvilágítást helyezzék előtérbe”, „a mesterséges megvilágítást csak indokolt esetben használják”, az óraközi szünetekben pedig kapcsolják le a világítást;
  • „racionalizálják” az egyes irodákban, szertárakban, egyéb helyiségekben elhelyezett hűtőszekrények működését;
  • a fénymásolókat és számítógépeket (stb.) a munkaidő végén készenléti üzemmód helyett kapcsolják ki;
  • szüntessék meg a nyílászárók „indokolatlan nyitva tartását”;
  • a szellőztetések „rövid idejűek” legyenek;
  • ne állítsák el a beállított radiátorszelepeket;
  • jelezzék a nem előírt hőmérsékleti viszonyokat (18 foknál kevesebb vagy több esetén egyaránt);
  • a használaton kívüli helyiségekben állítsák le a fűtést.

A levélben felhívták az érintettek figyelmét arra is, hogy a nem telepített villamos készülékeket csak igazgatói engedéllyel, a magántulajdonú villamos készülékeket és az elektromos fűtőberendezéseket pedig csak külön engedéllyel lehet használni.

Az elmúlt időszakban rohamosan megnőtt energiaárak miatt és a várható további drágulás fényében számos oktatási intézmény igyekszik megoldást találni arra, hogy a következő hónapokat is túléljék. A 444 számolt tudta meg, hogy néhány nappal ezelőtt például a zuglói Wesselényi Miklós Műszaki Technikum egyik osztályfőnöke levélben értesítette a tanulókat és azok szüleit arról, hogy miután legalább 25 százalékkal kell csökkenteni az energiafogyasztást, a továbbiakban nem nagyon lehet olyan dolgokat használni az iskolában, ami árammal működik. Tilos lesz például az iskolában tölteni a mobiltelefonokat, illetve saját laptopot sem lehet használni.

Van, ahol már most elvesztette az energiaválsággal szemben a harcot az intézmény. A minap jelentették be, hogy bezár a hajdúváradi általános iskola.  A döntést azzal indokolták, hogy nincs pénz fűtésre, igaz, az ATV nemrég készült felvételein látszik, hogy több mázsa letakart szén és tűzifa hever az udvaron. A szülők perelik a fenntartót. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top